24 april 2024

Loes Riphagen – Het bos van Coco, een tel- en zoekboek

‘Welkom in het bos van Coco!’ En welkom voel je je als peuter als je dit tel- en zoekboek opendoet. Coco staat je links toe te ‘vleugelen’ maar waar kun je haar vinden op de grote rechterplaat? Alle vriendjes die je uit vorige boeken met dit vogeltje kunt herkennen kom je tegen. De egels, eekhoorns, muisjes en andere bekende piepkleine dieren zijn verwerkt, zelfs Kees zie je huppelen.

Op de eerste plaat wordt gevraagd de herkenbare Coco te zoeken. Op de tweede twee katten en op de derde drie egeltjes tot in moeilijkheidsgraad oplopende tiende waar tien vogeltjes in verschillende kleuren gevonden kunnen worden. De aantal te zoeken dieren staan steeds links, waardoor tellen en het bijbehorende cijfer vanzelf kan worden opgepakt van 1 tot 10. De dieren worden kleiner of met meer kleuren afgebeeld hoe hoger het getal is. Op iedere zoekplaat is Coco met de moedervogel met andere dieren te zien op een verschillende achtergrond of met een andere opdracht. Bij het zoeken en tellen van de kleurige vlinders en de grappige spinnetjes is het genieten van een bloemrijke omgeving, de kat is de aanleiding om de muisjes te ontdekken.

Begrippen als kruipen, vliegen, verstoppen, oppassen, scharrelen en aanwijzen zijn soepel verwerkt. Natuurlijk kunnen kleuren worden herkend en alle te ontdekken dieren worden benoemd. Het ene dier heeft daarbij een opvallende kleur, de andere een schutkleur. Voor verdieping kan de vraag naar natuurlijke habitat worden gesteld, de ene in een boom, de ander in het gras, op de bloemen of bij het water. De dansende krabben laten je grinniken. Of je ziet muisjes schrikken van de kat en de eekhoorns genieten van hun verstopspel. Op iedere plaat zie je terugkerend de drie dansende kevertjes of een insect op het vragentekstblok. Wie na dit alles nog meer wil, gaat nog op zoek naar wormen en een zonnebadend kevertje.

Concept-Coco in een originele leuke uitvoering met de blijvend mooie illustraties. Een groot formaat peuterboek met hardkartonnen bladzijden dat zelf en met hulp gelezen kan worden. Door het stellen van vragen kunnen verhalen ontstaan of ontdekkingen in de eigen buitenomgeving volgen. Op de eindplaat waar alles samenkomt kan een kind nog een keer genieten van alle dieren en opnieuw aan de slag met tellen. Een echt tel-, zoek- en denkfeestje in bos van Coco! Een prachtige doordachte aanrader.

Loes Riphagen, Het bos van Coco een tel en zoekboek, Gottmer, 2022, 24 blz., 9789025777104

Eén gedachte over “Loes Riphagen – Het bos van Coco, een tel- en zoekboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *