9 maart 2024

Ik hou je vast – Marina Folkers

Millie woont in Londen, deelt een appartement met haar beste vriendin en werkt voor The Guardian. Ze gaat als vrijgezel genietend door het leven en mist niets. Behalve iemand van vroeger. Eén keer per jaar, op hun verjaardag, staat ze zichzelf toe om aan hem te denken. Aan Ethan, de man die haar hart gebroken heeft. Als voor haar werk de kans zich voordoet om een artikel te schrijven over het bedrijf waar hij werkt, hoopt ze dat dit dé manier is om in contact te komen met hem.

Net als bij haar voorgaande boeken bevat dit boek weer haar vlotte, fijne schrijfstijl. Het maakte dat ik weer snel aan het lezen was en nauwelijks kon stoppen. Dat was nu extra fijn gezien ik Millie eerst niet zo’n fijn personage vond. Ze leek na jaren nog steeds geobsedeerd door Ethan terwijl ze zei dat niet te zijn. Naar mate Ethans verhaallijn er in kwam en ik meer te weten kwam over beide personages, verdween dit gevoel geheel naar de achtergrond. Mooi om te zien dat je personages meer kunt waarderen naarmate je meer over hen te weten komt. Heel soms miste ik de aanwezigheid van bijpersonages, die leken iets te veel naar de achtergrond te verdwijnen in bepaalde delen van het verhaal. Of komt dat door het feit dat Sam gewoon een heel leuk personage was..?
Iets anders dat ik ook kan waarderen in verhalen is de diepere betekenis die een paar woorden kunnen krijgen. Simpele woorden zoals ‘ik hou je vast’ betekenen soms meer dan je denkt.

Op een heldere en respectvolle manier brengt Folkers een zeer belangrijk thema aan het licht: seksueel misbruik. Een onderwerp dat nog te weinig aan het licht komt en zeker onder mannen. Dit onderwerp komt goed naar voren door de research van de auteur, dat blijkt uit de manier waarop informatie op een heldere, maar toch soepele manier worden geïntegreerd in het verhaal. Het maakt het realistisch, maar ook hartverscheurend. Daarbij is de oprechte liefde tussen Ethan en Millie voelbaar voor de lezer.
Achterin het boek worden tips gegeven omtrent seksueel misbruik/geweld. Een waardevolle toevoeging.

Het mooie Londen, twee fijne hoofdpersonages, zeer goede thema’s en de kenmerkende fijne schrijfstijl maken Ik hou je vast tot een ingrijpend, realistisch en zeer geslaagd boek. De boeken van Folkers lijken steeds meer gelezen te worden en dat is een goed teken. Ze zijn het lezen meer dan waard.

Marina Folkers, Ik hou je vast, Zomer & Keuning, 2020, 319 blz., 9789020 538113

Deze recensie verscheen eerder bij De Leesfabriek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *