14 december 2024

Marco Kunst – Het verwoeste eiland

Een deel uit de nieuwe tijdlijnserie ‘Duik in de tijd van’. Een verhaal over een onbekender gedeelte uit de Tweede Wereldoorlog: De inundatie van Walcheren in Zeeland als opmaat naar de Slag om de Schelde.

Door de ogen van Teun en Saar krijg je een realistisch beeld van het Westkapelle in oktober 1944. Je ziet broer en zus wandelen door de straten naar hun grootouders bij de stenen vuurtoren. De kleine huisjes direct onderaan de zeedijk met veelal de grote gezinnen, wat er werd gegeten, hoe men woonde en naar school ging, maar ook de kenmerkende meidoornhagen op Walcheren komen zelfs ter sprake. In een boek dat geschreven is voor ook jonge lezers is het knap om zoveel aspecten in een beperkt aantal hoofdstukken en woordkeuze duidelijk weer te geven.

Al in het eerste hoofdstuk lees je over de waarschuwing om tot evacuatie over te gaan. Uit vliegtuigen vallen strooibiljetten met daarop de oproep om het eiland onmiddellijk te verlaten. Niet van de Duitsers maar van de Geallieerden. Alleen weet niemand waar ze naar toe moeten. Ze kunnen alleen via de Sloedam, maar hoe? Geen auto’s, treinen of andere vervoersmiddelen behalve een paard-en-wagen. Velen zijn nooit van het dorp af geweest. Een enkele keer op bezoek bij een tante in het naburige Oostkapelle. Na een nacht in de schuilkelder gaat het gezin Jobse daarheen. Te voet.
Het dorp staat inmiddels onder water. Door het bombarderen van de zeedijk is er een directe blik op open zee met als doel de Duitsers te verjagen uit de rij bunkers langs de kust. De weg naar de haven van Antwerpen moet via de Westerschelde worden vrijgemaakt.
Teun en Saar komen ook in Middelburg waarover ze hoorden dat dit gebombardeerd was. Met een ‘duck’ via de smalle Sloedam komen ze in een klein dorp in de Zak van Zuid-Beveland. Daar kan het gezin Jobse een tijdlang wonen totdat Walcheren weer enigszins bewoonbaar is. Maar hoe?

Voorafgaand het verhaal wordt informatie gegeven over de tijd waarin en hoe kinderen in deze periode leefden. Er worden behalve een specifiek deel van de WOII-geschiedenis ook verschillende aspecten m.b.t. natuur en mens aangehaald waardoor verder informeren een aanleiding kan zijn. Bijv. springvloed, hongerwinter, welke geallieerden er waren, voertuigen, soorten bunkers, onderwijs, regulier en nieuw voedsel, talen, noodslachting, geografie en afstanden in die tijd.
Een aanrader voor velen. Voor wie er woont, heeft gewoond of er op vakantie gaat. Met dit boek in de hand kun je lopend de route volgen van Teun en Saar om vervolgens de fiets te nemen over het ‘eiland’ en met de auto rijdend over de oude Rijksweg een indruk te krijgen van hun evacuatie.
De tekst wordt afgewisseld met passende verduidelijkende illustraties en een handig overzichtskaartje op het schutblad. Een mooie vormgeving, een prettige bladspiegel en de tips voor boekbespreking en te bezoeken musea maken het geheel compleet.

Teun denkt na en vraagt zich dingen af: ‘Oorlog is onbegrijpelijk.’
Een verhaal over oorlog van toen maar van alle tijden. Aanrader voor jonge lezers vanaf ong. 9 jaar.

Marco Kunst, Duik in de tijd van Het verwoest eiland, illustrator Emma Ringelding, uitgeverij Zwijsen, 2020, 80 blz., 9789048738427

2 gedachten over “Marco Kunst – Het verwoeste eiland

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *