5 maart 2024

Bart Demyttenaere & Myriam Berenschot – Hoe Kleintje een held werd

‘Je moet leren jagen, net als je broers.’

Kleintje is een tijgerwelp. Kleintje heeft twee broers die sluipen, klimmen, rennen – ze durven en doen alles wat hun moeder verwacht. Kleintje doet dat niet. Hij groeit niet zo snel, kijkt naar vlinders en vogels, jaagt niet, denkt na en heeft ook nog eens lange strepen.
Eén keer gromt mama tijger blij: Ze zien er hetzelfde uit. De tevredenheid verandert snel als het gaat regenen en de modder de drie welpjes schoon spoelt. Kleintje is weer Kleintje. Anders.

Als welpen groter worden en zichzelf kunnen redden, vertrekt de volwassen tijger en moeten de jongen alleen verder gaan. De broers vertrekken ook. Kleintje blijft achter. Helemaal alleen.
In het woud wordt hij raar aangekeken door de andere dieren, hij wordt uitgelachen en bespot.
Kleintje is bang, is verdrietig en valt van vermoeidheid op een tak in slaap.

Als hij eindelijk wakker wordt in de volle zon ziet hij behalve een heel grote tijger ook iets anders en ineens is hij een held! Hij heeft het leven gered van Reus. Een bijzonder warme vriendschap ontstaat met oog voor beider interesses en talenten.

Een prentenboek dat opvalt door omslagillustratie, thema, tekst, vormgeving, kortom het totaalplaatje. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet op de kleurrijke pagina’s. De schutbladen laten de vele tinten groen en soorten bladeren in het regenwoud zien. De gezichtsuitdrukkingen van de dieren laten de emotie van blij tot angstig goed zien. Er zijn vele wouddieren te ontdekken en onderdelen in de illustraties zijn herkenbaar voor jongere kinderen. Wie goed kijkt ziet een roze kleur terugkeren. De vloeiende tekst in kortere zinnen leest heel fijn voor en vormt samen met de mooie, sfeervolle en ook grappige illustraties een prentenboek om te omarmen, want iedereen is normaal.

Een mooie samenwerking tussen Bart Demyttenaere & Myriam Berenschot zagen we eerder in ‘Koning Mier’ en ‘Petrova de wolf’. ‘Hoe Kleintje een held werd’ is een prachtige waardevolle toevoeging aan beider oeuvre. Kleintje sluit je in je hart. Iedereen heeft een talent, mag zichzelf zijn en hoort erbij. Voor iedereen is er een speciale vriend.
Aanrader.

Bart Demyttenaere, Hoe kleintje een held werd, illustrator Myriam Berenschot, Clavis, 2020, 32 blz., 9789044837896

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *