Als je het mooie omslag ziet, voelt het direct vertrouwd aan. Zelfs zonder te weten waarover het verhaal van deze kleurrijke onderwaterwereld gaat, want je herkent in de mooie illustraties de tekenhand van Ingrid & Dieter Schubert die al menig prentenboek heeft gesierd.
Bij het openen maak je op het schutblad kennis met elf zwemmende dieren. Bij ieder dier worden interessante weetjes verteld die je allemaal tegenkomt in het verhaal, maar of dit vrienden van elkaar zijn?
‘Vandaag is de grote dag. Zeepaardje is groot genoeg om uit de buidel van papa te komen.’
Vol vertrouwen zwemt Zeepaardje de wijde zeewereld in. Hij vindt zichzelf groot en beresterk en verwachtingsvol denkt hij dat de vissen die hij tegenkomt direct vrienden zullen zijn. Hij is toch ook een vis? De grote kleurige Keizersvis vindt duidelijk van niet en hij weet alles zegt hij. Hij is een vis en een zeepaardje is dat niet. Andere vissen hebben een lantaarn, hoorns en schubben, zijn lang, groot of rond. Zeepaardje wordt boos als ze hem uitlachen. Uit onverwachte hoek komt er hulp. Octopus komt uit de zeebodem tevoorschijn. Hij is dan wel geen vis, maar zich verstoppen en door het water lopen kan hij heel goed. Hij vindt het leuk dat iedereen anders is. Samen gaan ze op pad en hebben een fijne dag totdat er een grote schaduw over hen heen valt. Een spannend avontuur volgt waardoor Zeepaardje wél een vis wordt genoemd!
Een verhaal over vriendschap waarbij op een fijne manier wordt verteld dat uiterlijk niet uitmaakt om vrienden met iemand te kunnen zijn. De octopus is net als het zeepaardje geen vis, maar heeft ook talenten en eigenschappen die hij kan benutten. Zeepaardje is niet bang, zelfs niet voor een haai, kan zich met zijn staart vasthouden aan iets, ervaart teleurstelling, is boos, maar houdt vol dat hij even veel waard is dan Keizersvis of Kardinaalbaarsje. Dat er in zijn naam ‘paard’ voorkomt wil niet zeggen dat hij het is. Het bespreken van eerst verder kijken en dan pas oordelen, dus vooroordelen zit er ook in verwerkt.
In de fraaie onderwaterillustraties gebeurt veel. De oplettende peuter of kleuter zal een stukje tentakel zien voordat de octopus uit de bodem is gekomen. Er is op mooie wijze met kleur gewerkt. Je merkt op dat de zee langzaamaan donkerder blauw wordt tot bijna zwart. Haai verschijnt, waarvan eerder al een stukje vin was te zien. Haai denkt Octopus en Zeepaardje te overbluffen met zijn snelheid, grootte en scherpe tanden. De vraag hoe jij je verdedigt in vergelijkbare of andere situaties kan vanzelf ontstaan. Ook is er oog voor de flora in de onderwaterwereld en schelpen, een geweldig uitgangspunt voor een creatieve opdracht. De schutbladen hebben daarbij een waterig patroon, deze techniek toepassen is een leuke uitdaging. Passend bij een terugkerend thema natuur & milieu en vanzelfsprekend bij het Kinderboekenthema 2022.
In de goedlopende tekst woorden als stuitert, glinsteren, buidel, pijlsnel, ravijnen, sproeide waarvan de betekenis door de context en/of de illustratie duidelijk zal worden. Door spreektaal kan er interactie ontstaan. Begrippen als groot en klein, dichtbij of ver weg, uitingen van gedrag als opscheppen of gevoel en verwachting maar ook voorbeelden van emoties als verdrietig, boos, lief, blij of teleurgesteld zijn volop aanwezig. Het ‘rode stokje’ doorheen alle illustraties is leuk om te volgen alsmede een klein groenzwart diertje.
Een prachtig aan te bevelen prentenboek over anders zijn in vele kleurschakeringen, afmetingen en vormen en het benutten van talenten. Het universele thema vriendschap is origineel verwerkt in een spannend tijdloos onderwateravontuur. Een echte Schubert. Vanaf 3-4 jaar.
Ingrid & Dieter Schubert, Zeepaardje zoekt een vriendje, Leopold, 2022, 32 blz., 9789025881542