6 maart 2024

Jacques Vriens – De truc met de dollende dassen

‘Op de tweede verdieping van Hotel de Korenwolf staat een kleuter te krijsen. Het lijkt wel of het brandalarm afgaat, maar het is Nina.’

Nina is de jongste van ‘De bende van de Korenwolf’, een slimme eigengereide kleuter die opmerkingen nogal letterlijk neemt. Ze wil huilen. Volgens haar oma moet je verdriet delen en dat deed ze om vijf uur ’s morgens met oudste broer Pepijn. Pepijn is niet in de stemming, zijn verkering is uit en bonjourt Nina met wat verwensingen en kussens de gang op. De hele bende inclusief ouders en hotelgasten is wakker. Nina blijkt iets meer kinderen dan de toegestane acht voor haar verjaardagsfeestje te hebben uitgenodigd. Eefie heeft een plan, Joost vult aan. Ze gaan de groep niet ín het hotel ontvangen maar op het landje erachter en daarbij hoort ook het Donkere Dassenbos.

Door de illustratie op het omslag is al duidelijk dat er gedemonstreerd gaat worden. Twee hotelgasten blijken onderzoek te doen naar de mogelijkheid van een weg, dwars door het bos met alle gevolgen voor natuur & milieu en klandizie van het hotel. De plek die onderdeel uitmaakt van het verjaardagsfeestjesplan. Pepijn, Eefie, Joost en Nina willen de dassenburcht behouden. En zij niet alleen. Iedereen komt in actie. De een gaat naar de gemeente, de volgende zamelt handtekeningen in en door de niet geaccepteerde acties van Pepijn en teruggekeerde vriendin Lian komt zelfs de politie er aan te pas. Oma houdt de boel bijeen: ‘Kom, de bende van de Korenwolf laat elkaar niet in de steek.’ Er moet echter wel bewijs worden geleverd dat er werkelijk dassen in het bos wonen, zodat er geen werkzaamheden mogen plaatsvinden. Hoe? Laat dat maar aan techneut Joost over!

Zou het verjaardagsfeestje van Nina doorgaan? En hoe loopt het af met de geheime plannen voor de geplande weg? Om te weten welke truc er wordt bedoeld in de titel is het aan te raden ook dit spannende vlotlezende deel van ‘De Korenwolf te lezen.

De illustraties van Iris Boter zijn niet alleen grappig maar geven voor de jonge lezer daar waar nodig uitleg bij een deel van het verhaal. De Korenwolf zonder haar illustraties kun je je niet meer voorstellen. Het kleurrijke omslag geeft informatie naast dat het de aandacht trekt. Het kaartje op het schutblad is een fijne toevoeging.

Een heerlijk avontuur met humor en dialoog waarin de spanningsboog goed wordt opgebouwd en met een serieuze ondertoon m.b.t. het verdwijnen van natuur. Het laat de jonge lezer nadenken over de eigen omgeving, hoe de plaatselijke politiek kan werken en het waarom van aanleggen van wegen, in dit geval het eerder op een bestemming kunnen zijn.
Voorlezen en zelflezen vanaf ong. 8 jaar.

Jacques Vriens, De bende van de Korenwolf, De truc met de dollende dassen, illustraties Iris Boter, Van Holkema & Warendorf, 2022, 112 blz., 9789000382965

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *