10 april 2024

Jan Paul Schutten & Liset Celie – Stuiver en Pluis in het Oude Egypte

Twee stokstaartjes die zich vervelen. Geen mens te zien. Een druiligere dag in de dierentuin.
Wie zou er niet fantaseren over een warm oord?
Stuiver en Pluis maken dromen waar met hun tijdreismachine!
Een avontuur dat spannend, interessant en als klap op de vuurpijl ook nog grappig is.

Een kleurrijk sterk omslagbeeld dat nieuwsgierig maakt met pakkende namen voor de hoofdpersonen laat kinderen vanzelf dit informatieve prentenboek openslaan. Als eerste zie je op de schutbladen allerlei tekens, dat dit hiërogliefen zijn, wordt later op een bijna speelse wijze zo Schutten dit geweldig kan, uitgelegd voor de doelgroep. Een doelgroep die de hele basisschool-onderbouwleeftijd kan zijn.
In dit prentenboekverhaal wordt binnen de beschikbare ruimte in zowel tekst als in beeld een oude beschaving met vele facetten weergegeven, uitgelegd of aangeduid. De voorlezer zal zich vanzelf gaan verdiepen in deelonderwerpen: architectuur, landbouw, klimaat, flora en fauna en natuurlijk de Egyptische beschaving/gebruiken van toen.
Een atlas ligt dan al bij de hand. Want het waarom, waarvoor en wat is dat zal veelvuldig worden geuit door de nieuwsgierige toehoorder.

Pluis is de slimmerik van het stel, Stuiver de ondernemende; ze versterken elkaar en daardoor ontdekken ze veel, heel veel. Ook dat er geen pizza’s zijn in het Oude Egypte. Je zal die maar graag lusten. Ze maken kennis met Simba de poes die hen een rondleiding geeft in een heuse piramide! En als je dorst hebt, klim je op een levende schubbige boomstam? Inmiddels heeft iedereen vast veel toiletpapier in huis, Stuiver geeft alvast een voorzetje om hier snel vanaf te komen. Gedachten van hem worden heerlijk beeldend weergegeven in de duidelijke mooie illustraties van Celie.

Achterin vier bladzijden met ‘Wil jij alles weten over het Oude Egypte?‘ waardoor de interesse verdiept kan worden en een volgend avontuur met de tijdreismachine staat aangekondigd.

Wie een prentenboek zoekt met een echt verhaal, goed lopende tekst, prachtige illustraties die je mee op reis nemen en dat ook nog eens humor bevat, heeft met dit stokstaartjesduo een nieuwe favoriet!

Jan Paul Schutten, Stuiver en Pluis in het Oude Egypte, illustrator Liset Celie, Gottmer, 2020, 48 blz., 9789025773403

Doorleestip: Jan Paul Schutten & Liset Celie – Stuiver en Pluis bij de Vikingen

Eén gedachte over “Jan Paul Schutten & Liset Celie – Stuiver en Pluis in het Oude Egypte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *