9 maart 2024

Janna de Lathouder – Alles wat was

Uil is vol verwachting van iets. Maar wat het is weet hij niet. Vriend Eekhoorn wel. Hij staat al op een boomtak reikhalzend uit te kijken naar haar. En dan weet ook Uil het weer: vandaag komt Ooievaar terug uit het verre zuiden! Alle dieren hebben zich inmiddels verzameld om haar warm te ontvangen. Ze verheugen zich op de altijd mooie verhalen die ze direct bij aankomst wil vertellen.

Eén ding valt hen echter op: het lijkt wel of Ooievaar langzamer vliegt. Als ze is geland moet ze eerst even zitten. Ze wil niet eens een kopje thee, laat staan dat ze gaat vertellen. Ooievaar is moe, heel moe. Ze is zelfs vergeten welke verhalen ze eerder vertelde. Ze valt in slaap tegen een boomstam.

Uil neemt de leiding. Hij probeert haar wakker te krijgen, maar ze vraagt of hij een verhaal wil vertellen. Trots neemt hij dezelfde houding aan als Ooievaar, maar ‘de puntjes van zijn veren kriebelen niet’. Hij kan het niet zo goed. Alle dieren proberen het nu, maar het wordt geen speciale dag zoals ze eerst dachten.

Eenmaal terug bij Ooievaar zie ze haar heel anders liggen dan eerst. Ze beseffen dat ze niet meer leeft. Ze zijn verdrietig en ieder dier neemt afscheid. Samen zorgen ze dat Ooievaar een mooie laatste rustplaats krijgt aan de voet van de boom. Ieder op zijn of haar eigen wijze nemen ze afscheid.

Een ingetogen warm verhaal over samen zijn, doodgaan en afscheid nemen, maar ook over hoe je iemand kan herdenken, een naam levendig houden. Niet zoals Ooievaar het deed, maar zoals je zelf bent en het verhaal vertelt. Het verhaal van Ooievaar!

De relatief grote blokken met verhalende informatieve tekst staan op verschillende manieren verdeeld over de spreads. De auteur gebruikt eerst ‘heengegaan’ en ‘leeft niet meer’. Als wordt gezegd dat Ooievaar geen avonturen meer beleeft en dat ze het misschien fijn vond om eerst thuis te komen, komt het woord ‘dood’ in de tekst voor en is het voor de dieren en waarschijnlijk ook kinderen duidelijk dat het definitief is.

De paginagrote illustraties zijn duidelijk en sfeervol met enige details die echt iets te vertellen hebben. Bijv. de klaprozen, de vlaggen en de kleur van de lucht. De emoties zijn zowel in tekst als illustratie met aandacht en op fijne wijze weergegeven. Een welkome aanvulling op een zwaar thema met een bepaalde lichtheid verwerkt zodat het boek voor jongere kinderen vanaf 5 jaar geschikt is.

Janna de Lathouder, Alles wat was, illustrator Anne Schneider, Clavis, 2021, 32 blz., 9789044840674 

Eén gedachte over “Janna de Lathouder – Alles wat was

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *