9 mei 2024

Maranke Rinck – Bob Popcorn dl. 2 De popcorn spion

Jongen! Ik ben BOB. Bob Popcorn. Noem me geen aardappel!

Of je in lange zinnen een film kijkt, dit boek over Mr. Popcorn. Bob Popcorn. Spion.

Voor wie nog niet heeft kennisgemaakt met dit popcornmannetje die af en toe opgeplopt moet worden: dit is deel twee. Los te zien van deel één met wel de terugkerende elementen.
Hij is en blijft een maïskorrel, géén aardappel, woont bij Ellis(-de-Bellis), heeft drift-kenmerken, eet graag iets en de vaders van Ellis zijn grote voorstanders van gezond eten.

Ellis zit op een supergezonde school. Bob gaat altijd met haar mee in een tas of jaszak. Deze korrel met menselijke trekjes heeft de neiging om direct te verkondigen wat hij denkt met hier en daar een heerlijke verspreking.
Iedere morgen stoppen ze samen een handjevol popcorn in alle jaszakken van de leerlingen van Ellis klas. Het gaat die ene dag bijna mis. En komt Dante, die ook nog naast haar woont, naar de schuur waar ze in het geheim de popcorn klaarmaken. Dante ontdekt Bob, maar ook merkt Ellis een vreemde figuur op op een fiets en moet de klas voor de sportdag naar een modderig bos.

Voldoende ingrediënten voor een zalig avontuur dat met de nodige woordspelingen in korte zinnen wordt verteld. Een heerlijk boek voor jonge lezers. De fantastische zwart-wit illustraties kijken als een film.
Hmm ideetje? Bob als film? De tekst is er ook al. Want echt in die korte zinnen wordt een compleet vloeiend verhaal verteld!

Hilarisch is de fruitschaal, je hoort bij de leeftijd van pakweg 7 jaar die skiwigrap. Past ook wel bij deze eigenwijze eigengereide irritante korrel. Pelpinda’s op je bed, grr, oké even tot tien tellen – dat advies krijgt Bob regelmatig, later Ellis van Bob als de spreekwoordelijke boomerang.
De Sherlock(cowboy)hoed past ook bij Australië, toch lijkt een andere bestemming meer instemming te hebben m.b.t. deel 3. Er is nl. iets met een fabriek, okay here we come!

Seriedeel 2 voor jonge lezers. Naast geen avi-aanduiding zou er ook geen leeftijd moeten worden genoemd. Dit is ook volwassen literatuur. Heerlijk ontspannen lezen met een nadenkertje, een twist en een lach!

Maranke Rinck, Bob Popcorn – De popcorn spion, illustrator Martijn van der Linden, Querido, 2020, 200 blz., 9789045124520 

Eén gedachte over “Maranke Rinck – Bob Popcorn dl. 2 De popcorn spion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *