9 maart 2024

Janneke Ipenburg – Het feest

‘Op een dag hangt er een affiche op de grote beuk in het dierenbos. Iedereen is uitgenodigd voor Het Grote Verkleedfeest.’

Een kleurrijk prentenboek waarin veel is te zien en vooral veel in is verwerkt. Bij een eerste keer doorbladeren zie je een wachtrij om een huis binnen te komen voor een feest. Een tweede keer gaan voorwerpen op vallen. En bij een derde, als die al nodig is, ga je mogelijkheden zien en vooral thema’s.

Dit dierenbos herbergt een scala aan soorten. Allemaal willen ze naar het feest, eindelijk iets te beleven. De aankondiging geeft de voorwaarden aan. Goed lezen dus en begrijpen wat er met tekens wordt bedoeld. Je origineel verkleden lijkt eenvoudig uit te voeren. De spanning stijgt, het enthousiasme is groot, zenuwen woeden nauwelijks in bedwang gehouden. Iedereen wordt bewonderd om een hoed, ook of masker.

Kameleon vindt het superspannend, staat bijna te trillen op de pootjes van de slaap. Hij mag bijna het feesthuis binnen waarvoor Meerkat fungeert als portier. Iedereen in de lange rij wordt door hem verwelkomd na een blik op het kostuum. Helaas, Kameleon voldoet niet aan de eisen. Hij begrijpt er niets van. Moet hij als een ander dier? Is een voertuig niet goed? Poging na poging lijkt te mislukken.

Intussen wordt de rij korter en korter, is het donker en het geluid hard. Wanhopig en zenuwachtig staat hij als enige voor de portier die boven hem uittorent tussen achtergebleven spullen. Zelfs iets wat hem in een impuls toegang verschaft. Maar dan? Wat doe je op een feest? Wat zijn daar de regels? Moet je alles leuk vinden wat ‘de groep’ leuk vindt?

De oplettende kijker ziet een pootje verdwijnen uit het feestgedruis. En nog één. Je had je waarschijnlijk al afgevraagd waarom er eentje een pot kikkervisjes meesjouwde naar een boem-bonk-feest?

Een rijk prentenboek vol emotie en gevoel. Over zonder onderscheid erbij willen en kunnen horen. Op je eigen manier gelukkig zijn. Over gedragscode, fantasie, voorpret, ontdekken, verwachting, overprikkeling, prettig voelen en meer. Het einde is lief en rustig. Niet iedereen is een groepsdier, sommigen hebben genoeg aan een gezellig moment om over elkaars interesse te praten zonder geluid en de massa. Wat een feest!

De illustraties zijn gelaagd, ambachtelijk geschilderd. Dit zie je terug in de diverse kleurnuances als je het boek inkijkt (dus niet goed op foto). Vooral op de platen in het donker is dit op te merken. Het benoemen van alle kleurtinten kan al een verdiepende opdracht geven om uit te voeren. Naast de dieren en de verkleedkostuums van andere dieren uit dit diversiteitsbos – net een mensensamenleving. Hoofddeksels is ook een leuke daarbij. Of waar is de oorspronkelijke habitat van deze dieren èn kunnen ze vrienden zijn in de echte dierenwereld? En dan kun je het nog hebben over geluid, liever alleen zijn en….feest!
De illustraties geven vooral enorm veel vertel- en kijkplezier. De tekst leest vanzelf voor de veel dialoog. De bijna laatste plaat is een verrassing in vormgeving waardoor er nieuwsgierig wordt omgeslagen naar de laatste platen. Met een warme glimlach sluit je dit boek. Warm, omdat het gewoon mooi en leuk is. Aanrader.

Tip voor degenen die snel zijn: t/m zondag 10 september kun je werk van @janneke_ipenburg_illustration bewonderen in @verweymuseumhaarlem alsmede van @branco.suijkerbuijk – de tentoonstelling Khingspiratie II  – Thé Tjong-Khing 90 jaar jong.
Ook voor thema Kinderboekenweek Thuis, Huis.

Janneke Ipenburg, Het feest, Leopold, 2023, 23 blz., 9789025884581

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *