6 maart 2024

Jaco Jacobs – Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Gelukkige getallen: ik had er wel eens van gehoord, maar door Jaco Jacobs heb ik nu een voorbeeldsommetje uitgeschreven. Alhoewel ik me direct daarna afvroeg waarom, want zo moeilijk zijn gelukkige getallen eigenlijk niet te berekenen. Vanaf nu kan ik net als hoofdpersoon Martin even in de bus of tijdens het tandenpoetsen een rekenspelletje met kwadraten doen. Het houdt de hersens lenig.

Geprikkeld door positieve berichten over eerder vertaalde titels van Jaco Jacobs, wilde ik graag ook kennismaken met zijn schrijven. Wat een mooi verhaal heeft Over een zombiefilm… in zich. Eigenlijk wil ik er nu helemaal niet zoveel meer over kwijt, het een beetje voor mezelf houden. Het liefst volsta ik met schrijven dat iedereen zelf moet ontdekken hoe de personages zijn (gewoon jong en zichzelf); hoe Jacobs omgaat met zware thematiek als terminaal ziek zijn en rouw (verrassend licht zonder gebeurtenissen te verbloemen); hoe humor klinkt als Martin gewond op de grond ligt (er volgt een uitleg over het optellen van getallen). En ik gun het dat iedereen net als Martin ontdekt dat kippen ‘goed denk-gezelschap’ zijn.

Dit is een boek dat ik op de basisschool graag had gelezen. Je leert eruit dat vriendschappen op diverse manieren bestaan, dat je soms gewoon aan iemand moet vragen welke ziekte hij heeft in plaats van eromheen zwijgen en en passant pik je een paar feitjes over school in Zuid-Afrika en wiskunde op. Het ene moment zit je met een glimlach te lezen vanwege de zombiefilm van Drikus, Martin en Chris en op het einde voel je misschien een traantje opkomen. De auteur bewijst dat je helemaal geen dik boek in handen hoeft te hebben om diverse levensthema’s de revue te laten passeren. Chapeau.

Jaco Jacobs, Over een zombiefilm en gelukkige getallen, vertaling: Tjalling Bos, Ploegsma, 2023, 128 blz., 9789021684505.

Eén gedachte over “Jaco Jacobs – Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *