5 maart 2024

In het vervloekte hart – Rima Orie

Op de een of andere manier is de gedachte in mijn hoofd geslopen dat Rima Orie ingewikkelde fantasy schrijft. Voor mij dan. Dit had ik bij De zwendelprins, eerder genomineerd voor Beste Boek voor Jongeren. Uiteindelijk viel dat mee en had ik er plezier in, maar toch hield deze gedachte mij weer tegen bij In het vervloekte hart. Oermonsters, wraakgeesten en bloedkinderen klonken ingewikkeld net als de omschrijving horror-fantasy.

Priya Chkadhari draagt een groot geheim met zich mee: ze is een bloedkind. Geboren in het dorp Disin tijdens de bloedmaan en daardoor in bezit van bijzondere krachten. In Awaran zijn de inwoners deze kinderen liever kwijt dan rijk. Op een dag krijgt Priya, net als gedoodverfde winnaar zus Ishani, de kans om mee te doen aan dé test om een plek te bemachtigen als student in Kuwatta: het grootste militaire fort van het land. Alles is beter dan haar huidige leven.
Het lukt haar om in Kuwatta te komen en het is erg wennen als haar krachten als iets positiefs en helpend worden gezien. Ze komt erachter dat ze niet alleen leert vechten tegen de kolonisten, maar ook tegen een groot gevaar in het hart van Kuwatta zelf..

Eenmaal begonnen aan het boek valt al erg snel op dat Rima Orie ook in dit boek een vlotte schrijfstijl hanteert. Dat is prettig want daardoor schoot ik goed op in het boek. Rond bladzijde 200 merkte ik dat verschillende stukken vlot lazen en sommige stukken minder vanwege de introductie van wereld en personages. Het duurde even voor ik grotendeels door had hoe de wereld in elkaar stak, voor mij als minder trouwe fantasylezer voelde de verschillende volkeren en hun geschiedenis hier en daar verwarrend.
Na bladzijde 200 is de wereld redelijk duidelijk voor mij, is het ontstaan van de volkeren uitgelegd en neemt voornamelijk de spanning toe: het leest!

Het mooie en goede aan dit verhaal is dat het niet ‘gewoon’ een fantasyverhaal is, maar thema’s zoals kolonialisme, slavernij, emotionele mishandeling, onderdrukking, racisme en gemis van het thuisland passeren. Goed uitgediept en verwerkt en goed in balans.
Daarbij voelt Priya heel menselijk doordat ze onder andere erg moet wennen aan haar krachten als kwaliteit. Tevens wordt de band met haar zus en overige familie goed voelbaar uitgewerkt en komen zowel het gevoel van Priya en Ishani hierin naar voren.
Een ander pluspunt is de verwijzing achterop naar de triggerswarnings. Het maakt het zichtbaarder dan wanneer het alleen binnenin staat en snel over het hoofd gezien wordt.

Na het spannende einde hoop ik toch op een vervolg en durf ik met zekerheid te zeggen dat ik dat ga lezen. In het vervloekte hart is weer een goede nominatie én boek van Orie, toch weer met plezier gelezen! Terecht dat dit boek wordt vertaald naar het Engels!

Rima Orie, In het vervloekte hart, Moon, 2022, 447 blz., 9789048867271

2 gedachten over “In het vervloekte hart – Rima Orie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *