10 maart 2024

Judith Koppens, Andy Engel & Nynke Mare Talsma – Klimaatjes, lekker donker

Wanneer is het ‘lekker donker’? Wat is er fijn aan? En wanneer is het echt donker? Niet als je zoals Vos op het omslag met zaklampen schijnt. Of heeft Vos hiervoor een reden?

In de reeks van de ‘Klimaatjes’ is dit het zesde deel en ook hierin zijn alle dierenvrienden weer aanwezig. Dit keer gaan ze kamperen. En zo het ’s avonds buiten op een camping gaat, de één luiert of leest wat, de ander gaat badmintonnen en de volgende heeft het over het weer. Alleen Vos is in de caravan. Uil denkt dat het onbewolkt blijft en dat kan betekenen dat ze de sterren goed zien!

Muis en Uil vragen of Vos ook naar buiten komt. Vos is moe, hij heeft weinig geslapen. Muis vraagt zich af of dat door alle brandende lampen komt. Met een boek leggen Uil en Muis aan Vos uit dat het donker je lichaam slaperig maakt en het licht je energie geeft. Kikker vraagt voorzichtig of Vos misschien bang is in het donker?
De andere vrienden zijn intussen gezellig mais en marshmallows aan het poffen en begrijpen niet waarom Vos bang zou moeten zijn in het donker. Mol is juist het liefst in zijn donkere holletje! En dan verschijnen de eerste sterren aan de heldere hemel. Egel probeert Vos nog een keer voorzichtig naar buiten te krijgen. Het lukt, maar hij ziet geen sterren! Waarom? En dan ineens door een onhandigheidje van Vos is er voor iedereen een grote verrassing!

In ‘Lekker donker’ voelt het als een warme zomeravond om alle dieren weer te zien met hun menselijke trekjes. De ene serieus, de ander speels, de volgende zorgzaam enz. Emoties zoals bang zijn en bezorgdheid komen duidelijk naar voren. Er zijn volop verwerkings- en spelmogelijkheden te bedenken. Duidelijke en voldoende tekst die prettig voorleest. De fijne illustraties zijn kleurrijk, duidelijk en herkenbaar, ook bij het voorlezen in een groep, voor kinderen vanaf 4 jaar en ouder.
Een warm aan te bevelen deel uit de reeks met achterin een knutseltip, maar ook los te lezen en te bespreken. Een prentenboek met een serieuzere toon, waarin de humor in tekst en illustratie de voorlezer een glimlach ontlokt en je laat nadenken over de thematiek met betrekking tot Earth Hour. Iedereen kan op een eenvoudige manier iets bijdragen.

Judith Koppens & Andy Engel, Klimaatjes – Lekker donker, illustrator Nynke Mare Talsma, Clavis, 2020, 32 blz., 9789044838183

Eén gedachte over “Judith Koppens, Andy Engel & Nynke Mare Talsma – Klimaatjes, lekker donker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *