10 maart 2024

Bart Demyttenaere – Petrova en de wolf

De vertelling Peter en de Wolf van Prokofjev is bij het grote publiek bekend. De bewerking ‘Petrova en de wolf’ is hierop geïnspireerd.

De sfeervolle omslagillustratie geeft een warm gevoel. Het is dan ook een warme bewerking. De Peter die wij kennen uit de klassieke bewerking woont bij zijn opa in een huisje in het bos. Peter heeft geen vriendjes uit het dorp. Hij vermaakt zich muziek luisteren en met lezen.
Hij leest ook voor aan de dierenvriendjes uit het bos, maar vindt jongensspeelgoed helemaal niet leuk. Op zolder staat een koffer vol kleding die van zijn moeder is geweest en kijkt er in. Hij vindt haar trouwjurk, vindt hakken en lipstick. Hij trekt het aan. Kijkt in de spiegel en lacht. ‘Petrova’ zegt hij tegen zichzelf. Hij weet dat opa dit niet goed vindt, maar toch sluipt hij zo naar buiten.

Het roodborstje en de eend reageren verschillend, maar ook de kat moet hij vertellen dat hij op dit moment Petrova heet. Het maakt hen niet uit hoe hij eruit ziet.
En dan komt opa in de rolstoel aangereden en roept dat Peter naar huis moet gaan, omdat er wolven in het bos zijn. Peter antwoordt stoer dat meisjes niet en jongens wel bang voor wolven zijn.

Iedereen schrikt enorm als er toch een wolf tevoorschijn springt. De eend wordt opgeschrokt. Petrova heeft een plan. Petrova is dapper. Petrova is slim en onderhandelt. Petrova houdt vol dat Peter vandaag zo heet, ook tegenover de stoere jagers. Het mooiste is dat opa trots op hem is en hem accepteert als Petrova.

De zachte illustraties in bijpassende kleuren zijn per scène treffend gekozen. Emotie en sfeer zijn daardoor duidelijk af te lezen. De boodschap ‘jezelf zijn’ wordt goed tot uitdrukking gebracht, maar ook dat iedereen stoer kan zijn en dat met verdraagzaamheid een goede tussenoplossing gevonden kan worden. De bewerkte tekst leest prettig voor, wordt in blokken aangeboden, breidt de woordenschat uit en is voldoende om de oorspronkelijk verhaallijn te kunnen volgen.
Een klassiek sprookjesverhaal in een toegankelijk modern jasje dat ook dit keer goed afloopt. Een verhaal waarmee kinderen zich kunnen identificeren en waardoor begrip voor diversiteit bespreekbaar wordt gemaakt. Voor kinderen vanaf 6 jaar die allemaal Peter of Petrova mogen en/of willen zijn. Een mooie aanrader!

Bart Demyttenaere, Petrova en de wolf, illustrator Myriam Berenschot, Clavis, 2020, 40 blz., 9789044837889

Eén gedachte over “Bart Demyttenaere – Petrova en de wolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *