11 april 2024

Judith Koppens, Andy van Engel & Nynke Mare Talsma – Klimaatjes, blij met een bij

Een helderblauwe omslag met mooie bloesemtakken, twee van de zeven vrienden èn bijen. Het ziet er vrolijk uit. Uit de tekst op de eerste bladzijde zal een jonge lezer direct begrijpen dat er iets aan de hand is.

Wel mooie bloemen maar geen appels. Vos en Egel maken zich zorgen en gaan een oorzaak zoeken. Eerst halen ze emmers water want de grond is droog zegt Kikker. Een natte grond geeft niet direct appels maar wel een verschrikte Mol die kleddernat bovenkomt. Mol geeft de tip dat er zonlicht nodig is. Juist die dag zijn er wolken aan de lucht. Wat nu? Een zaklamp? Duif komt knuffels brengen en geeft de les dat stuifmeel gebracht door de bijen nodig is. Er wordt een boek bij gepakt en in duidelijke zinnen legt de inmiddels aangevlogen Uil uit hoe het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes plaatsvindt.

Mol en Muis sommen mopperend de nadelen van bijen op. Uil weerlegt wijs hun argumenten en de vriendengroep beseft hoe belangrijk deze zoemende beestjes zijn om lekkere appels te kunnen plukken. Oplossingen worden bedacht en besproken. Eenvoudige tips die enthousiast door iedereen kunnen worden uitgewerkt. Behalve Vos, is het grappig of slim wat hij heeft bedacht?

Bij het lezen van de duidelijke tekst en het bekijken van de kleurrijke illustraties zie je tot in de details een weerspiegeling van een groep kinderen in alle kleur in verschillen. De ene bouwt, de andere organiseert, de volgende loopt rond te darren met takjes op het hoofd, er is voor ieder personage een plaats en een taak. Het zouden zomaar ook volwassenen kunnen zijn met hun stereotiepe reacties en opmerkingen.

Ook in dit deel wordt een zeer serieus onderwerp bespreekbaar gemaakt voor jongere kinderen, maar door het maatschappelijk belang van de inmiddels vijf boeken zijn ze voor alle leeftijden inzetbaar.
Voldoende tekst, goed voor de woordenschat en de algemene ontwikkeling. Voorlezen bij kleuters, zelf lezen in groep 4, zelfs in groep 3 al mogelijk. Zowel deze als Plasticsoep, Warme truien, Wat is het warm en Natte voeten zijn aanraders – absoluut voor scholen.
Ook voor kleine (school)tuinen of balkon is eenvoudig de knutseltip uit te voeren. Een klein bijenhotel en een pot bloemen kunnen al een bijdrage leveren aan een bij-vriendelijke habitat. Laten we blij zijn met de bij!

Judith Koppens & Andy van Engel, Klimaatjes Blij met een bij, illustrator Nynke Mare Talsma, Clavis, 2019, 32 blz., 9789044835502

Eén gedachte over “Judith Koppens, Andy van Engel & Nynke Mare Talsma – Klimaatjes, blij met een bij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *