7 maart 2024

Ole Risom & Richard Scarry – Ik ben een konijn

Voorop dit Gouden Boekje een paddenstoel en dikke regendruppels doet vermoeden dat dit een verhaal is over de herfst. Als dit konijn zich heeft voorgesteld: Ik ben een konijn. Mijn naam is Nicolaas. Ik woon in een holle boom. komt de lente je tegemoet door middel van een nest met jonge vogels en zie je op de volgende illustratie bloesem en narcissen.

Nicolaas huppelt met tuinbroek aan tussen de vlinders richting de zomer waarin hij graag naar vogels en insecten kijkt en geniet van de zon. De vliegenzwam van het omslag gebruikt hij inderdaad om te schuilen voor een regenbuitje als hij de kikkers heeft ontmoet bij de vijver.
Met het wegblazen van de paardenbloempluisjes belandt de jonge lezer in de herfstbladeren en ziet hoe dieren zich voorbereiden op de winter. En wat doet konijn Nicolaas in de winter? Hij droomt in zijn holle boom over weer een voorjaar.

Dit verhaal met de voor kinderen duidelijke kleurige illustraties van Richard Scarry is in 1963 voor het eerst uitgegeven in New York door Random House. Na bijna 60 jaar heeft uitgeverij Rubinstein dit als Gouden Boekje uitgegeven met een fijne vertaling van Mascha de Vries.
Verrassend leuke sfeertekeningen met te ontdekken details en o.a. herkenbare bloemen, insecten en vruchten uit de natuurlijke omgeving van het kind.
Een tijdloos verhaal over seizoenen en natuur waarin de nadruk ligt op lente en zomer en de directe leefomgeving. Tip voor een leuke attentie.

Ole Risom, Ik ben een konijn, illustrator Richard Scarry, vertaler Mascha de Vries, Rubinstein, 2022, 28 blz., 9789047630098

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *