Onze oudsten zijn helden,
Onze oudsten zijn bijzonder,
Onze oudsten zijn dapper.
Het verhaal begint op de eerste schooldag na de zomervakantie. Ieder kind heeft een zomerdagboek bijgehouden, het mooiste wint. De uitslag is echter bij voorbaat bekend. Er wint altijd een oudste. Alleen oudsten zijn belangrijk in het plaatsje Fennis Wick. Je zal maar de middelste of de jongste zijn van een gezin, dan mag jij altijd alle klusjes opknappen. En dat wringt bij Maggie, een middelkind.
Fennis Wick houdt er meer vreemde regels op na. Je mag niet buiten de grenzen komen, de oudsten gaan op 14-jarige leeftijd op kamp naar de Stille Oorlog, ‘eens en voor altijd’, en men mag niet omgaan met ‘dwalers’, die zijn vies en vals. De burgemeester bepaalt veel.
Maggie denkt zelf en merkt op. Je voelt aankomen dat zij juist de regels zal overtreden. Zij wil óók bijzonder zijn, een held! Ze ontmoet een dwalerskind en worden vriendinnen. Al vrij snel doorziet Maggie bepaalde manklopende beweringen, ze vormt een eigen mening waardoor ze het meisje Una in gevaar brengt. Haar oudste broer Jed is na een groot feest opgehaald en voor altijd vertrokken. Una moet ook naar kamp, terwijl ze niet een oudste is. En hoe zit het met alle luxe die de burgemeester wel heeft?
Een enigszins spannend avontuur met vervreemdende, mogelijk dystopische, trekken dat vlot leest na de eerste wat tragere hoofdstukken. Door de regelmatig terugkerende zinnen en de herhaling van gebeurtenissen in de gedachten van Maggie kan dit verhaal prima door 9 of 10-jarigen worden gelezen. Het verhaal omvat 10 dagen en is opgedeeld in korte hoofdstukken. Een gedachte aan vergelijkbare dystopische verhalen voor oudere leeftijd kan bovenkomen.
Over de Stille Oorlog zelf, de geschiedenis ervan, lees je niets en is ook niet het hoofdonderwerp. In dit verhaal is het juist van belang om je bewust te zijn van het waarom van regels, wat is propaganda en hoe is de integriteit van bestuur. Voor jonge lezers zal vriendschap, familie en de vraag of Maggie een held wordt het meest belangrijk zijn. Een heerlijk bijzonder avontuur voor de jonge (veel)lezer, en met een glimlach om broertje Trig.
Het opvallende omslag, het verzorgde binnenwerk met kleine illustraties en de verzorgde vormgeving draagt bij aan leesplezier. Een verhaal dat tot nadenken stemt en gespreksstof geeft.
Kirsty Appelbaum, Middelkind, vertaler Annelies Jorna, Ploegsma, 2021, 208 blz., 9789021681795