5 maart 2024

Lily – Tom De Cock

Lily was een boek waar ik al heel erg lang naar uit keek door veel positiviteit van Mireille. Op het moment dat het fysiek op mijn stapel belandde, werd het genomineerd voor Beste Boek voor Jongeren 2022. De inhoud kende ik toen nog niet, maar ik besloot het beste voor het laatste te bewaren.

BETON! LILY IS BETON! Beste Betonboek voor Jongeren 2022, yeah!

We vliegen (niet letterlijk) naar de toekomst, ongeveer 130 jaar verder en vele graden warmer. Om de haverklap een lockdown door weer een nieuw virus of schimmel. Voor Lily maakt dat allemaal niet uit, want ze leeft in een wereld waarin gewoond wordt in huizen/villa’s in koepels achter torenhoge muren. Dat is nodig gezien de veel te hoog gestegen waterspiegel. Buiten komt ze niet meer, ze leeft binnen én online. Zelfs haar bff heeft ze nooit fysiek ontmoet. Als je al buiten komt moet je een zonneponcho om en een verkapt mondkapje op: een Re:breather.

Lily is 14 jaar, weet niet wat het is om in armoede te leven en is een van de bekendste influencers van haar tijd. In de strijd om de eerste 200 miljoen volgers (iedereen die leeft), panmyrmidon, moet ze meer doen dan iedere dag een ander kapsel nemen.
Dat lukt doordat ze Samuel tegenkomt op haar reis naar New York. Precies wat ze nodig had om die laatste volgers te krijgen: avontuur! Ze doorkruist niet helemaal gepland de halve wereld over en totaal ongepland komt ze ook de waarheid onder ogen over hun levenswijze.

Noem het een lekker avonturenboek, noem het stom of saai, noem het iets heel anders, maar ik heb hoe dan ook genoten van dit boek. Heel fijne schrijfstijl, leest vlot, bevat humor en dat ook nog eens met de klimaatverandering als onderwerp. Ministers die er een totaal andere, niet kritische, werkwijze op na houden en waar macht een onuitgesproken voelbaar iets is. Ik herken vanalles vanuit ons heden.

Gelukkig hebben we Lily; ze ontdekt de waarheid door op reis te gaan met andere jongeren die de waarheid al weten. Waarheid is voor hun werkelijkheid. Zijn er manieren om hier iets aan te doen en wanneer is iets te laat? Ik moet zeggen dat zelfs ik als lezer nog net niet schreeuwde tegen de ministers om iets te gaan doen. Er valt altijd nog íets te doen.

Er zit nog meer in het boek, maar dat mag (moet?!) je zelf ontdekken! Ik vlieg maar eens naar boek twee.

Tom de Cock, Lily, Pelckmans, 2021, 396 blz., 9789463832717

Eén gedachte over “Lily – Tom De Cock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *