5 maart 2024

Marc ter Horst & Yoko Heiligers – Scheten uit de schoorsteen

Een informatief prentenboek voor jonge kinderen over klimaatverandering. Is dit nodig? Bekijken kleuters dit? Vinden ze dit interessant? Een volmondig ja met deze nieuwsgierig makende titel en een prachtige aantrekkelijke omslagillustratie.

Marc ter Horst kan als geen ander helder maar absoluut niet belerend duidelijk maken hoe iedereen, dus ook kinderen, op vrij eenvoudige wijze kunnen bijdragen aan een beter leefklimaat. Ook andere onderwerpen op het gebied van aardrijkskunde, geschiedenis of natuur zijn in toegankelijke boeken besproken. Wie kent niet ‘Palmen op de Noordpool’ en ‘Viruswereld’, het dit voorjaar uitgegeven ‘Het eigenwijze huisdierenboek’ of het eerdere ‘Van oerknal tot robot’? Stuk voor stuk aanraders vanaf middenbouw basisschool.

Dit nieuwste ‘Scheten uit de schoorsteen’ voor de jongere doelgroep vanaf 5 jaar is nog toegankelijker in taal. Het woord ‘scheten’ verbeeldt de uitstoot van fabrieken, auto’s en ook koeien. De uitstoot die als ‘een deken’ onzichtbaar boven de aarde hangt en de verandering van bijv. het weer veroorzaakt, maar ook de leefwereld van dieren drastisch wijzigt en de veiligheid m.b.t. de stijging van de zeewaterspiegel of juist enorme droogte teweegbrengt. De ‘deken van scheten’ moet dunner worden door oplossingen, de slimme dingen, te bedenken en uit te voeren ‘om de aarde niet warmer te maken’.

De paginagrote illustraties van Yoko Heiligers bestaan uit vele veel lagen. Hoe langer je kijkt hoe meer je ontdekt. Ieder detail, iedere kleur heeft een functie. Je ziet de deken in wolkenschaduwen, er is aandacht voor biodiversiteit, fabricage van spullen waarbij je de terugkerende paraplu ontdekt, het weertype in kleurgebruik, het bedreigde voedsel voor de ijsbeer waarbij tevens aandacht is voor de veranderende leefwereld door smeltend ijs. Iedere spread betreft een onderdeel van klimaatverandering dat aandacht behoeft. Bijv. waar de stijging van de zeespiegel wordt weergegeven, zie je ook plastic en andere troep in zee, maar zie je ook aan de strandstoel hoe vér het water zal stijgen. De deken die gezamenlijk wordt opgerold staat voor de oplossingen die kunnen leiden tot een beter leefklimaat waarbij kinderen prima kunnen aanwijzen wat ze uit hun eigen omgeving kunnen herkennen. Ook in dit prentenboek een terugkerend object in allerlei grootte en kleur. De onderliggende laag van schaduwdieren naast de in kleur weergegeven dieren geven een extra zoekopdracht maar ook een bespreekpunt. Naast het verbeelden van het klimaatverhaal zijn de illustraties ook een inspiratiebron voor verwerking in zaakvakken en kunstopdrachten.

De te downloaden lesbrief op de website van uitgeverij Gottmer is zeer bruikbaar en aan te bevelen. Extra informatie is tevens gegeven op het achterste schutblad in omtrekken van zeehonden.

Dit informatieve prentenboek is kinderen serieus nemen. Wat wij volwassenen onze wereld noemen is straks hún wereld waarin zij en alle levende organismen later ook moeten kunnen leven. Het is bijzonder hoe een immens grote kwestie als klimaatverandering, met hulp van meteoroloog Peter Kuipers Munneke, in zo compact mogelijke taal en sprekend beeld zeer duidelijk en behapbaar is neergezet. Oorzaak, gevolg en oplossing in 32 bladzijden. Een blijvend waardevol boek van Marc ter Horst en Yoko Heiligers voor niet alleen jonge kinderen. Het is belangrijk voor iedereen.

Marc ter Horst, Scheten uit de schoorsteen, illustrator Yoko Heiligers, Gottmer, 2022, 32 blz., 9789025776497

Eén gedachte over “Marc ter Horst & Yoko Heiligers – Scheten uit de schoorsteen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *