9 maart 2024

Linde Faas – Ergens in de sneeuw

Papa heeft geen tijd voor feest,
hij heeft het altijd druk.
Druk met dingen die Sofie niet begrijpt
.

Een paar eerste woorden uit dit prachtige prentenboek. Woorden die niet alleen in de kerstperiode een gevoel van eenzaamheid kunnen uitdrukken. Misschien is Sofie wel vaker alleen en valt het nu pas op omdat anderen achter verlichte ramen gezellig en warm bij elkaar zijn. Sofie gaat op weg, trotseert een sneeuwbui, door de stad naar het bos. Een eland komt op haar pad. De wind gaat liggen wanneer ze in het bos aankomen. Alles wit en in-wit. Stil.

Behoedzaam komen er andere dieren tevoorschijn. Er is een kleine alleenstaande boom. Sofie krijgt energie, een plan: iedereen die alleen is, verdient iets fijns. Er wordt gezocht naar kleine bijzondere wonderdingen in en uit de natuur. Een boompje wordt versierd. Aan de rand van het bevroren meer ontstaat een sfeervol beeld. De dieren en Sofie rond de nu versierde boom. Er knaagt iets. Dat gevoel slaat acuut om in warm en liefdevol als papa verschijnt.

Een boek vol fantastische beelden die het verdienen om vaker te worden gezien en een gedachte in woorden die op zoveel momenten in een jaar troost of een nadenken kunnen geven. Daarnaast past ‘Ergens in de sneeuw’ ook bij de thema’s seizoenen, Noordpool, dieren, klimaat en vooral het noorderlicht. Als je leest dat in september en maart statistisch gezien de meeste kans is om dit speciale natuurverschijnsel te kunnen waarnemen? De laatste plaat is fabelachtig. De ijsvloer kun je haast beetpakken, je hoort gekraak.

Sneeuw in februari? IJs? Toch wel. Maart roert zijn staart en aprilletje zoet, schaatsen in februari, ijskrabben in april. Groene kerst is witte Pasen. Of uitdrukkingen hout blijven snijden?
Alleen al vanwege bewustwording en dat sneeuw en noorderlicht horen bij bijv. Scandinavië mag dit boek een plek in de dagelijkse collectie. Verf of teken een wit-opdracht, ontdek hoe knap dit is en waardevol kunst en natuur is.

De bijna laatste plaat is ontroerend. Iedereen heeft omarming nodig. Iemand die je helpt, stimuleert, voor je zorgt. Iemand die je een glimlach geeft. Niet alleen met kerst, niet alleen vandaag. Altijd.

Linde Faas, Ergens in de sneeuw, Lemniscaat, 2022, 36 blz., 9789047713692

Eén gedachte over “Linde Faas – Ergens in de sneeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *