21 juni 2025

Maartje Kouwen & Evy van Guyse – Blaadjesboek

Het Blaadjesboek valt op door het handzame formaat en de frisse uitstraling. Een aantrekkelijke omslagkleur met tal van te ontdekken details aan knoppen, vruchten en bladeren maken het geheel af. Als je het boek in handen hebt valt ook de glans op van de details en op de achterzijde de vorm waarin de tekst is geschreven. Een boek dat je makkelijk mee naar buiten kunt nemen.

De inhoudsopgave geeft een goed overzicht van de 25 genoemde soorten met daarbij een kleine legenda met pictogrammen waaraan je kunt zien waar je iets kunt doen, zien, onderzoeken of waar een weetje staat. Het voorwoord richt zich op prettige wijze tot de doelgroep vanaf ong. 8 jaar. In de inleiding ‘Waarom bomen belangrijk zijn’ wordt kort maar krachtig het belang van bomen op sterke wijze neergezet door Maartje Kouwen.

De genoemde veelal inheemse boomsoorten als een eik, berk of esdoorn maar ook lariks, zijn de meest voorkomende en daarbij zijn het ook die soorten die het meest op voorkeurslijstjes van landschapsarchitecten staan voor openbaar groen. Veelal zullen de reguliere bomen herkend kunnen worden door de natuurliefhebber, terwijl de gemiddelde jonge lezer het verschil tussen de vruchten van een paardenkastanje of tamme niet altijd kan onderscheiden. Of bijv. het verschil tussen het blad van de linde en de beuk. Dit is eenvoudig in het Blaadjesboek te ontdekken want per twee bladzijden wordt één soort besproken. De overzichtelijke informatie wordt in kleine tekstblokken over blad, bloem, vrucht en gebruik van de houtsoort gegeven. Daarbij worden overal leuke weetjes genoemd.

In de opsomming van zoals genoemd veelal inheemse soorten vallen twee namen op.*) De gingko en de magnolia zijn namelijk niet inheems en worden vooral toegepast in tuinen en parken en zijn daarmee enigszins een buitenbeentje in dit boek. Een lijsterbes als boom had een meer logische keuze geweest terwijl de lezer die juist bij het hoofdstukje struiken aantreft.
Het verschil tussen boom en struik is voor de leek niet altijd direct op te merken en daarom is het fijn dat ook hieraan een hoofdstukje wordt gewijd, ware het niet dat dus de lijsterbes een boom is en een varen een plant wat ook voor de afgebeelde klimop, dus hedera geldt.

Een erg leuk onderdeel zijn de bomen met eetbare vruchten zoals kers, appel of ook walnoot. En bij de vijg ontdek je dat er een vijgenwesp bestaat nadat je eerst de al de zo mooie geïllustreerde vrucht heb gezien. Ook zo leuk en mooi is dat de verschillende bloesem van deze vruchten goed kan worden vergeleken in grootte, vorm en kleur.

De overzichten van blaadjes, zaden, vruchten en bloemen zijn zondermeer van toegevoegde waarde om deze bomen goed te kunnen herkennen. De tekeningen van de hand van Evy Van Guyse zijn zo duidelijk dat herkenning hiervan in de omgeving van de lezer absoluut mogelijk is. Met dit boek in je hand kun je dus zeer veel ontdekken in je woonomgeving.

Om het geheel compleet te maken staan er achterin bladzijden met ‘boomontdekkers’, ‘blaadjesmakers’ en de ‘zadenparade’. Alle met tips wat je kunt doen met de gevonden attributen ‘buiten tussen de bomen of thuis’. En dan volgt nog een waardevolle aanvulling: een bomenhandleiding waarin iets over bijkomende zaken als teken, de helaas veelvoorkomende eikenprocessierups of het wildplukken. Onderwerpen waarmee je te maken kunt krijgen en rekening mee kunt of moet houden als je in een boomrijkgebied verblijft.

Een met aandacht vormgegeven boek, waarbij naast oog voor het omslag ook de schutbladen het te bekijken waard zijn. De overzichtelijke plaatsing van de tekstblokjes met daaromheen mooie detailtekeningen valt ook op. De illustraties van Evy Van Guyse zijn werkelijk prachtig en zeer natuurgetrouw, bijna fotografisch weergegeven. De informatieve tekst van Maartje Kouwen is in een aansprekende stijl geschreven op een kinderen serieus nemende wijze met veel details zonder overdadig te worden.

Dit aan te raden handzame blaadjesboek bevat de meest waardevolle, leukste en goed gekozen bijzondere wetenswaardigheden waarmee een kind in de eigen omgeving bomen kan herkennen. Blaadjesboek is een voor thuis en school welkome aanrader!

Maartje Kouwen, Blaadjesboek, illustrator Evy Van Guyse, Lemniscaat, 2025, 80 blz., 9789047716785

*)
Deze tekst werd aan de instagrampost toegevoegd:
Een kleiner formaat boek dat samen met de vijfde lezer in dit huis, de deskundige op dit gebied, werd besproken.
Als deze lezer een boek uit het jeugdgenre en m.n. flora en fauna oppakt spreekt het direct aan en wordt het afgewogen bekeken.
Meer hierover is te lezen op www.lezersgoud.nl of link in bio.
De pen naast het boek op een foto geeft het handzame formaat aan.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *