4 maart 2024

Maren Stoffels – De wisselaar, vertel niemand wat je gaat doen

Vertel niemand wat je gaat doen‘ is de zin die Anders hoort als hij het adres van het wisselkantoor krijgt.
Een kantoor met een bijzonder karakter. Niet een plaats voor geld of goederen, wel om een half uur van leven te wisselen. Iemand anders jouw spreekbeurt laten doen, een opdracht die je té spannend vindt of als je heel veel geld hebt misschien om eenvoudigere redenen. Er zijn wisselautomaten waar je munten kunt kopen. Eén munt kan je maanden zakgeld kosten. Hoe dit exact werkt? Niemand weet het. Behalve de Wisselaar zelf en Anders krijgt de kans om er één te worden!

Anders heeft een broer. Een tweelingbroer. Een zeven minuten oudere broer. Hij wil niet altijd de tweede zijn. Ze zijn heel anders en toch ook weer niet. Ze lijken uiterlijk zo op elkaar dat ze zich wel eens voor elkaar hebben uitgegeven. Samen naar school, weten veel van elkaar. En nu mag Anders helemaal niets zeggen over het kaartje dat hij van ene Skag heeft gekregen. Of zou Tomas ook een kaartje hebben? Hij doet zo vreemd. Heeft ineens een vriendinnetje en er is iets met een tatoe. Lang erover nadenken kan Anders niet, hij moet naast een de cursus wisselen ook nog een boekbespreking houden. En nu wèl alleen zegt zijn juf. Maar die heeft geen dyslexie al zegt ze dat het geen wedstrijd is en lezen is niet bepaald Anders zijn favoriete bezigheid. Totdat er een wisselboek verschijnt, twee eigenlijk, en Anders met rode oortjes ermee in slaap valt. Iets dat gevaarlijk is. Zijn vader de kunstschilder of Tomas mogen niet van dat boek afweten.

Waarom hun moeder ooit is verdwenen weet de tweeling niet. Anders vertelt of vraagt soms iets aan haar foto. Hij kan zich haar nog herinneren. Hoe ze voorlas en zelfverzonnen verhalen vertelde. Hij zou zo graag nog één keer met haar praten.

In het wisselkantoor ontmoet Anders Collin die ook kans maakt om Wisselaar te worden. En vele andere figuren die hem wijzen op tijd, bubbels, kleuren en AKA’s. Een avontuur volgt in een stad waar het mogelijk is niet jezelf te zijn maar iemand anders in je zelf.

De grappige tekeningen van Geert Gratama prikkelen nog meer je fantasie om ook een Wisselaar te willen worden. Maar zou jij dat kunnen? Altijd op tijd zijn en nooit iemand erover vertellen?

Een vlotgeschreven fantasierijk verhaal met spanning, humor, emotie en een serieus tintje dat zich laat lezen als een detective met een ontknoping waarvan je meer wilt weten. En wat blijkt? Het nawoord lijkt te zeggen dat er een vervolg komt!
Een heerlijk vlotte nieuwe serie voor veel lezers vanaf 9 jaar. En ook een voorleesboek! Je zoekt na het lezen van ‘De Wisselaar’ vanzelf overal naar fonteinen!

Maren Stoffels, De wisselaar vertel niemand wat je gaat doen, illustrator Geert Gratama, Leopold, 2022, 160 blz., 9789025883157

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *