13 mei 2024

Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer – Agent en Boef dl. 4, Bravo voor Boefini

Vol fantasie en mogelijkheden, geweldig avi-verhaal

‘Ik ben nu Boefini,
de grote goochelaar.
En jij bent mijn publiek.
Ik ga een truc doen.’

Boef heeft weer iets nieuws bedacht om uit zijn cel te komen. Agent zegt wel dat hij niet mag ontsnappen, maar nieuwsgierig naar Boefs truc is hij ook. Dit keer is Boef een goochelaar en Agent trapt natuurlijk toch weer in de praatjes van Boef. Voor hij het weet is Boef in rook opgelost.
Hoestend en proestend ontdekt Agent dat de sleutel aan zijn riem ook weg is. Er gaat hem een lampje branden. Samen met Hond rent hij naar buiten en volgt het spoor van vreemde situaties. Overal zijn mensen, dieren en spullen van plaats verwisseld. Op straat, een schoolplein en zelfs op een bruiloft. En dan heeft Agent ineens een varken bovenop zich! Agent is er klaar mee maar zou goochelaar Boefini nog meer in petto hebben? Of weet Agent met Hond toch weer een list te bedenken om Boef in zijn cel te krijgen?

Een vierde los te lezen avontuur van Agent en Boef in de serie voor jonge lezers. De delen lopen op in avi-niveau wat duidelijk is te zien voor wie de boeken naast elkaar legt. In ‘Bravo voor Boefini’ komen een aantal meerlettergrepige woorden voor en met bijv. letters als ch en c in goochelaar en truc. De zinnen zijn onveranderd kort wat geen belemmering is voor goed doorlezen. Zelfs voorlezen kun je deze verhalen vol humor en actie waarbij je niet vreemd moet opkijken als je antwoord krijgt op een vraag of uitroep.

Natuurlijk ga je de tekst lezen als je dit boek in handen krijgt. Maar wie zou niet stiekem eerst de illustraties bekijken, snel doorbladeren naar het eind en ondertussen in de lach schieten bij het zien van die kruipende mevrouw die door haar hond aan het lijntje wordt gehouden? Afwisselend paginagrote illustraties waarin de tekst is geplaatst en kleinere prenten met daarbij op witte ondergrond de tekst. Tjibbe Veldkamp weet weer met weinig woorden een heerlijk verhaal met maatschappelijke en grappige gebeurtenissen neer te zetten.

Op iedere illustratie is veel te ontdekken. In ieder hoekje een detail dat niet alleen leuk is maar ook kan bijdragen aan uitbreiding van de woordenschat doordat je gaat zoeken en benoemen. Wie kent nog een waterpomp of wat is heien en een penning? Daarnaast kunnen vragen worden gesteld waarom een attribuut is getekend, een voorbeeld is het papier aan de wand met turfstreepjes. Of waar een stuk fruit eerst was waar later een truc mee wordt uitgehaald.
Je ziet een oudere man op een skateboard en vervolgens een persoon met helm en kniestukken achter een rollator. Bij eerst de tekst lezen krijg je een hint hiervoor. Ook de rode sterren in de illustraties leggen een link met het verhaal. Geweldig hoe Kees de Boer een tekst voor jonge lezers interactief maakt en ontzettend veel plezier geeft door de fantastische illustraties vol kleur en beweging.

Fantasie en leren gaan ogenschijnlijk eenvoudig samen in ‘Bravo voor Boefini’. Een avi-boek waarmee je kinderen blij maakt. Misschien ook wel met lezen in een boom: een illustratie om aan de wand te hangen!

Tjibbe Veldkamp, Agent & Boef dl. 4 Bravo voor Boefini, Illustrator Kees de Boer, Lannoo, 2022, 44 blz., 9789401482004

2 gedachten over “Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer – Agent en Boef dl. 4, Bravo voor Boefini

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *