6 maart 2024

Marjet Huiberts & Myriam Berenschot – Prinsje

Prinsje glimlacht je toe vanaf dit originele op- en aftelboek. De vorm van dit boek valt niet te missen in het grote aanbod prentenboeken door de uitgesneden kantelen. Het totaalplaatje met de in frisrood geplaatste titel geeft direct een aantrekkelijke uitstraling.

De eerste bladzijde van dit boek met hardkartonnen bladen tovert een nog grotere glimlach op je gezicht. Het sympathieke prinsje opent de gele deur van één kasteel en rekt zich uit. Ernaast wordt nog een gele deur geopend – dat maakt twee – en komt het terugkerende vriendje beer ook tevoorschijn. Beertje kijkt door drie ramen en Prinsje verorbert een stapel boterhammen naast vier torens. Het vertellen met daarin getallen en vormen noemend gaat met een knappe vanzelfsprekendheid verder tot het getal tien is bereikt.

Op de middenpagina’s rijden tien koks rond met de lunch en zie je Prinsje denken dat kan ik sneller bij het cijfer negen of samen met acht konijnen in een trein.
Het terugtellen gebeurt niet alleen in tekst, door figuurtjes of op de kantelen, maar ook voor de oplettende kijker door meer of minder bloemblaadjes. Welke cijfers worden genoemd in de rijmende tekst en de hoeveelheid figuren die je op de betreffende spread ziet, zie je in rood terug in de kantelen.

Een onderscheidend boek maken voor de leeftijd 2+ vergt een bijzonder talent. Deze gave laten zowel auteur als illustrator met dit fantastische en doordachte ‘Prinsje’ duidelijk blijken.
Naast de genoemde getallen en vormen, kun je details ontdekken in de mooie en leuke illustraties, leer je over gebruiksvoorwerpen en onderdelen van een kasteel en heeft de tekst een goedlopende fijne cadans.

Een kasteel waarin alle verschillende mensen en dieren die er wonen erbij horen. Een kasteel met ook een bad en een potje, waar zwanen in de gracht zwemmen, maar ook de soldatenridders met vlaggen wapperen. En als zij een zwaard hadden gehad, hadden ze er vast mee gezwaaid naar een grote, grote schaduw!
Een kasteel dat een thuis is voor het innemende Prinsje met zijn onafscheidelijke beertje. Prinsje, die als ieder andere peuter aan het eind van een drukke dag welterusten wordt gekust in het eigen speciale bed.
Een geweldige aanrader voor iedere peuter die garant staat voor dagelijks voorlees- en kijkplezier!

Marjet Huiberts, Prinsje, illustrator Myriam Berenschot, Gottmer, 2020, 22 blz., 9789025773205

Eén gedachte over “Marjet Huiberts & Myriam Berenschot – Prinsje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *