5 december 2024

Suzan Overmeer & Myriam Berenschot – Een bos vol muziek

De dansende dieren op het vriendelijke omslag nodigen uit om dit prentenboek op te pakken. De twee leuke hoofdpersoontjes Toby Konijn en Teun de Eekhoorn worden omringd door andere dieren. Een jonger kind kan zich een voorstelling maken over wat het gaat tegenkomen in het bos. Een bos dat deze kleurrijke illustratie laat zien niet per definitie eng en donker hoeft te zijn.

Het prachtige schutblad geeft volop ruimte voor fantasie. Wat gaat het konijntje op de schommel doen? Praat het met de vogel, komt er misschien iemand naast hem zitten?

Toby Konijn heeft een vriendje, Teun de Eekhoorn, ze spelen samen buiten en hebben altijd iets te doen. Toby heeft een droom. Hij zou graag meezingen met de merels. Teun vraagt zich af of konijnen kunnen zingen, maar als je iets wilt moet je dat gelijk aanpakken. Ze vinden een zingende merel en Toby mag meezingen. Dat pakt iets anders uit dan hij had gehoopt. Zijn gekrijs is niet om aan te horen, wat een teleurstelling! Andere dieren vluchten en Toby verstopt zich. Eerst is hij verdrietig omdat zijn droom niet uitkomt, daarna wordt hij steeds bozer en stampt de boel bij elkaar.

Het stampen heeft niet alleen tot gevolg dat hij rustiger wordt, maar ook dat andere dieren uit het bos op het geluid afkomen. De specht vindt het een lekkere stevige beat en tikt gezellig een deuntje mee. Op hetzelfde ritme komt een edelhert de boomschors opkloppen. Een onverwacht plezier straalt van de groep af waardoor de zusjes Konijn, de merel en Toby nieuwsgierig op het geluid afkomen en om een hoekje komen gluren. Zelfs het zwijn zwiepert op het ritme met zijn staart de braamstruiken door de war. Ze zijn blij dat ze Toby weer vrolijk hebben teruggevonden en maken kennis met de voor hen onbekende mede-bosbewoners. Als dan de merel aanbiedt om bij de muziek te zingen is het tijd voor een optreden. Een heel bos vol muziek!

Door de relatief grotere stukken tekst is dit een prentenboek met een verhaal dat over meerdere voorleesmomenten kan worden verdeeld. In de tekst worden vragen gesteld waardoor vanzelf interactie ontstaat. Achterin worden erg leuke en ook goede bruikbare tips gegeven voor muziekonderwijs voor jongere, maar ook mogelijk voor oudere kinderen. De illustraties zijn mooi en lief tegelijk. De kleuren spreken aan, de lichtval in het bos is of je je er zelf waant. Grappig is hoe de zusjes Konijn hun eigen rol spelen op de achtergrond. Of details, bijv. het motief in de vitrage van de boomhut en de aanwijzing dat de zusjes er niet mogen komen, zijn de extra’s die je bij vaker bladeren zal ontdekken. Ook de emoties, vooral de verslagenheid, de verwondering en de blijdschap, zijn erg goed weergegeven in houding en uitdrukking van de dierensnuitjes.

Uit dit verhaal spreekt de kracht van muziek waarbij de lol, het samen oefenen, vriendschap en op het goede moment de juiste persoon tegenkomen ook van belang zijn. Soms komt een deel van een droom uit waardoor samen spelen en iets nieuws creëren veel waardevoller is en je zelfs een talent kunt ontdekken.

Een tijdloos prentenboek dat breed inzetbaar is door de diverse mogelijkheden in emoties, muziek en natuur met duidelijke goed voorleesbare tekst van Suzan Overmeer en prachtige illustraties van Myriam Berenschot waarvan verschillende uitnodigen tot een creatieve opdracht of posterwaardig zijn. Een aanrader vanaf 3 jaar.

Suzan Overmeer, Een bos vol muziek, illustrator Myriam Berenschot, Clavis, 2023 2e druk, 32 blz., 9789044845563 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *