9 maart 2024

Marlene Rebel & Lucinda Vos – Onze lange reis met het hoofd in de koffer

De Kinderboekenweek geeft altijd een beste aanwas nieuw werk met eenzelfde thema. Om het nodige tempo er in te houden, wordt er afgewisseld met ‘vrij lezen uit de bibliotheek’: er hoeft niets over te worden gezegd, maar gebeurt dan toch.
Dit historische boek uit de B-kast met best lange titel en aansprekend omslag kun je scharen onder ‘bij mij thuis’ in de zin van als je geen echt thuis hebt.

Drie kinderen rondreizend met een kleine kermis in de noordelijke provincies slaan op de vlucht na een onfortuinlijke brand. Matje de oudste van het stel denkt de schuld in de schoenen geschoven te krijgen. Haar zusje Kee en zoon Puf van de bullebak Bonker, waar ze ‘wonen’ nadat ze wees zijn geworden, gaan mee. Kee is goed bevriend met de doofstomme Puf, Matje wat minder, maar: ‘Als je vader nooit iets anders doet dan schelden en slaan en alleen nog óver je praat en niet meer mét je, word je misschien vanzelf doof.’

Matje denkt dat ze iets te ver zijn gegaan in de vrije interpretatie van het poppenkastspel. Ze hebben de poppen laten uitroepen dat ze naar Amerika gaan. De droom van hun ouders verwezenlijken. Matje die het hart op de tong heeft. En dan een ruzie, een brand, iemand is omgekomen van de groep Engelssprekende nieuwkomers die een bijzondere act met geesten hebben.

Het drietal kiest het hazenpad met Toets het aapje en een koffer die bijzondere inhoud bevat. Een avontuur volgt waarbij je leest over stinkfabrieken, een jaagpad, stoomtrein en -boot met klassen, het kermisleven, landschap, arm en rijk, analfabetisme enz. in de context van begin 1900.

Er wordt gedoseerd en voldoende informatie gegeven waardoor beeld ontstaat en je eigen verbeelding kunt laten gaan. Spanning, humor, emoties, geheimzinnigheid, kleurrijke personages, vlotte vertelstijl afgewisseld met zwartwitillustraties van Sophie Pluim laten je dit (historische) avontuur achterelkaar uitlezen. Daarna wil je vast mee met een stoomtrein of meer weten over de Holland-Amerikalijn.

Tip: geen leeftijd erop, de goede geïnteresseerde lezer van 8/9 jr. smult hier ook van! Het einde past ook bij die leeftijd.

Marlene Rebel en Lucinda Vos, Onze lange reis met het hoofd in de koffer, illustrator Sophie Pluim, Billy Bones, 2021, 224 blz., 9789030507864 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *