21 november 2024

Martine Letterie – Kinderen met een ster, Groeten van Leo e.a.

Voorleesverhalen over Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog.

Zes kinderen, zes verhalen. Over de één lees je een volgend verhaal. De ander niet. Niet meer.

Over Rosa: Op het korte jasje zit hij. De ster, eindelijk. Je mag er pas een als je zes bent. Vanaf nu hoort Rosa echt bij de grote kinderen.
Over Leo: In zijn dorp was hij het enige joodse kind, daarom moest er voor hem ‘een oplossing gezocht worden”. Een andere school.
Over Klaartje: Klaartje kijkt om zich heen. Is het de laatste keer dat ze dit huis ziet? Ze kan niet uitleggen waarom, maar ze denkt van wel.

Deze verhalen kunnen, moeten, herlezen worden. Voor mij kan dit boek niet zonder ‘Groeten van Leo, een kind in kamp Westerbork’. Hierin staan tekeningen en brieven van Leo Meijer, dezelfde Leo als in ‘Kinderen met een ster’, maar ook foto’s waardoor een jonger kind zich iets beter kan voorstellen hoe bijv. een slaapzaal eruit zag. Beide boeken zijn aanraders.

Bij het terugzetten in de kast van de vele WOII-boeken kom ik ook tegen: Opgepakt, verhalen van kinderen in kamp Westerbork en Westerbork, het verhaal van 1939-1945, vluchtelingenkamp en Durchgangslager Westerbork.

In ‘Opgepakt’ staat o.a. het verhaal van Ed van Thijn (Eenzaam in de oorlog), Anne Frank en (weer) Leo Meijer. Vooral deze is goed in te zetten bij een WOII-project op school. Herinneringscentrum en kampterrein zijn, ook met kinderen, indrukwekkend en leerzaam om te bezoeken mede door de vele symboliek op het kampterrein. De tentoonstelling start met het schrijnende gedicht ‘Aardrijkskunde’ van Ida Vos – groep 8 neemt het ieder jaar weer op in een presentatie.

** Kinderen met een ster en Groeten van Leo zijn zeer goede aanraders voor zowel jonge kinderen vanaf 6/7 jaar als oudere kinderen. Deze boeken horen als basis in de WOII-collectie op een school. (zie foto in het overzicht Tweede Wereldoorlog op Lezersgoud Extra voor meer tips)

Martine Letterie, Kinderen met een ster, illustrator Rick de Haas, Leopold, 2016, 96 blz., 9789025869571
Martine Letterie, Groeten van Leo, Leopold, 2012, 128 blz., 9789025861902
Martine Letterie, Eenzaam in de oorlog, Leopold, 2015, 144 blz., 9789025867607  – er is ook een paperback 9789025884086

De volgende twee zijn te koop in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Harm van der Veen, Opgepakt, paperback
Harm van der Veen, Westerbork 1939-1949, paperback

====

Samenvatting Kinderen met een ster:
Indrukwekkende voorleesverhalen over Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog. Gebaseerd op waargebeurde verhalen, om het verleden dichterbij te brengen voor jonge kinderen vanaf zes jaar. Bekroond met een Zilveren Griffel 2017.
Klaartje kijkt om zich heen. Is het de laatste keer dat ze hun huis ziet? Ze kan niet uitleggen waarom, maar ze denkt van wel. Even legt ze haar hand tegen de ribbels van het behang. Dan drukt ze er een kus op. ‘Dag huis,’ zegt ze zacht.
Rosa, Klaartje, Jules, Leo, Ruth en Bennie zijn doodgewone kinderen. Tot ze een ster krijgen, een ster die alles anders maakt…
In dit voorleesboek beschrijft Martine Letterie het leven van zes kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen. Ze baseerde de verhalen op interviews met mensen die de oorlog als kind meemaakten.

==

Samenvatting Groeten van Leo:
Toegankelijk verhaal over de Tweede Wereldoorlog, speciaal voor jonge kinderen.
Leo Meijer is zeven jaar.
Op zijn jas zit een gele ster.
Hij is anders dan Jeanne, zijn buurmeisje.
Dan komen er twee mannen aan de deur. Leo moet mee en zijn ouders ook. Meteen! Hij kan nog net zijn tekenspullen inpakken.
Leo leeft nog twee jaar, in kamp Westerbork. Dit is het verhaal over zijn leven, met foto’s en zijn eigen tekeningen en briefjes.
Het verhaal van Leo Meijer staat voor dat van velen. Hij is een van de 18.000 joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog uit Nederland zijn weggevoerd en vermoord.
Martine Letterie schreef zijn verhaal speciaal voor kinderen die nog te jong zijn voor het verhaal van Anne Frank.

==

Samenvatting Eenzaam in de oorlog:
Aangrijpende jeugdroman in samenwerking met Westerbork over de oorlogsherinneringen van politicus Ed van Thijn, die moest onderduiken op 18 verschillende onderduikadressen.
Met grommende motoren rijden vrachtauto’s de straat in. Het dreigende geluid vult zijn kamertje en Eddy voelt de trillingen van de zware wagens in zijn bed. Het lijkt alsof de monsters regelrecht naar binnen rijden. Droomt hij dit? Is het een nachtmerrie? Piepende remmen, marcherende zware laarzen, het lawaai is nu overal en hij draait zich om tussen zijn bezwete lakens. Met zijn handen tegen zijn oren probeert hij zichzelf tegen de herrie te beschermen, maar het wordt harder en harder.

1944. Eddy weet: hij is nergens veilig. Gescheiden van zijn ouders moet hij onderduiken, steeds weer op een ander adres – achttien verschillende – en telkens bij andere mensen. Nooit hoort hij ergens bij, altijd vormt hij een gevaar voor anderen en doordat hij steeds moet hoesten, ook voor zichzelf. Lukt het om uit handen van de Duitsers te blijven? Als hij maar niet naar Westerbork hoeft…
Martine Letterie baseerde dit verhaal op de oorlogsherinneringen van politicus Ed van Thijn.

==

Samenvatting Opgepakt
Verhalen van kinderen in Kamp Westerbork.
Wat gebeurd er met je als alleen jij van de school moet waar al jouw vriendjes op zitten? Of als je niet meer met je beste vriendin naar het zwembad of de bioscoop mag? En dat alleen maar omdat je joods bent, of een Sinto-meisje! En omdat men zegt dat je anders bent, wordt je zelfs opgepakt en in een kamp gestopt!
In de Tweede Wereldoorlog was er in Nederland zo’n kamp. Het heette kamp Westerbork en er hebben zo’n 20.000 kinderen gevangen gezeten.
In dit boek komen 10 van deze kinderen aan het woord. Ze vertellen hun eigen verhaal, met foto’s, brieven en tekeningen

==

Samenvatting Westerbork 1939-1945
Het is een van de meest zwarte bladzijden uit de geschiedenis van ons land: Kamp Westerbork. In de periode 1942-1945 deed het dienst als doorgangskamp voor 100.000 joden, alsook voor 245 Sinti en enkele tientallen verzetstijders. Minder bekend is dat het kamp als vluchtelingenkamp in 1939 werd gebouwd.
In Westerbork 1939-1945 wordt het verhaal van het vluchtelingenkamp en het Durchgangslager verteld.  Met daarin veel aandacht voor persoonlijke levensverhalen. Van slachtoffers en overlevenden vooral, maar ook van daders en omstanders. 

Eén gedachte over “Martine Letterie – Kinderen met een ster, Groeten van Leo e.a.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *