Non-fictie voor beginnende lezers is altijd een goed idee en de BAM! ik lees-serie is daarom bij voorbaat al een aanrader.
Waarom het een goed idee is? Veel kinderen willen feitjes weten, zijn onverzadigbaar in het verzamelen van informatie over bijv. het heelal, vulkanen en natuurlijk dieren. De cavia sluit als bekend huisdier hier perfect bij aan. Naast de feitjes kan de soms nog kortere concentratieboog een rol spelen of de beperktere door veel schermgebruik. Pak op ‘De grote cavia-kwis’ en gegarandeerd succes – of één van de voorin afgebeelde andere 15 deeltjes.
De taal van Mathilde Stein is niet kinderachtig en dat merken kinderen. Serieus wisselt af met lollig of dwaas. Je leert iets over de geschiedenis van de cavia, die in een land zelfs konijntje of varkentje wordt genoemd. Varkentje is dan nog een beetje te begrijpen, als je kijkt naar ‘beer’ en ‘zeug’. Je leest dan ook wat een beer een beer maakt en meer betreffende de anatomie van de cavia of wat ze bijv. ook goed kunnen. Makkelijke vraag?
De expressieve illustraties van Anouschka Boswijk lezen zich als een wervelende strip door de quiz heen. O ja, er staat wel dat de cavia caafs spreekt met een c en uitspreekt als ‘kaafs’, maar niet dat je ook ‘quiz’ kunt schrijven en het hetzelfde uitspreekt als ‘kwis’. De zijsprong in taal is zo gemaakt door de eerste fantasievolle vlammende illustratie, de aankondiging van de ‘De grote cavia-kwis’.
Je ziet kinderen direct al lachen, giebelen, gieren om de tekeningen. De vermeerderingspagina, het gevolg van onder spanning staan door onveilige snoeren, zelfs het inrij wandelen ten behoeve van veiligheid is geweldig en dan moet het poepverhaal nog beginnen. Wat een verbeeldingsvermogen, het plezier spat ervan af.
De tamme cavia als huisdier komt ook aan bod. Praktische tips in korte concrete zinnen gevolgd door een aantal kwisvragen. Na het lezen kun je zo ongeveer je spreekbeurt over de cavia houden, zeker als je er een stelletje hebt. Ongeveer dan, eerst het caaf-diploma halen. Het staat alvast achterin afgedrukt. En lees dan niet de kleine lettertjes.
Nog even waarom de BAM! ik lees-serie bij voorbaat al een aanrader is:
Het noemen van geen niveau laat kinderen vrijblijvender een boek oppakken. Uit ervaring is bekend dat sommige kinderen hebben baat bij de avi-getallen op een léésboek voor zelfvertrouwen en het feitelijk kunnen aflezen dat ze vorderen. Gelukkig hebben ook zij dat minder bij informatieve boeken, het nieuwsgierig zijn naar feitjes over een onderwerp dat hen interesseert laat lezen en nieuwe woorden door context ontdekken. Hoe leuk is het dan dat ‘de bammetjes’ ook door hen spontaan gelezen zullen en kunnen worden?!
Uit deze ‘De grote cavia-kwis’ lijkt alles erop te duiden dat er een klik is tussen Stein en Boswijk. Of dit nu de samenwerking is of door het onderwerp komt, het geeft de jonge lezer een heerlijk boek. Van interessante, hilarische, uitdagende (en ook nog leerzame) boeken heb je nooit genoeg: Bam! Ik lees!
Aanrader voor de jonge lezer vanaf 6 jaar.
Mathilde Stein, Bam! Ik lees – De grote cavia-kwis, illustrator Anouschka Boswijk, Volt, 2024, 32 blz., 9789062223398
lees ook:
Floor Tinga & Tjarko van der Pol – Bam! Ik lees – Hee, het heelal
of ga naar het item ‘Starten met lezen is geweldig! voor meer beginnende en jonge lezer tips.