5 maart 2024

Paul Biegel – De rover Hoepsika

‘Hoepsika’, hoe vaak zou die zijn voorgelezen? Het liefst een stuk of vier hoofdstukken achterelkaar. Om die bijzondere rover grinnikend met zijn gekke fratsen was rustig gaan slapen een illusie, maar wat was het leuk. Herlezen is geen opgave bij deze moderne Robin Hood.

Hoepsika was een keurige jongen totdat zijn moeder niet meer leefde en hij uit de band sprong. Hij was rover, ineens. Compleet met het trouwe paard en een lasso. En vergeet vooral de zilveren sporen niet. Hij riep beleefd uw geld alstublieft onderwijl zijn hoed afnemend bij het zien van een koets. De rijken konden wel iets missen voor hem en de armen, bepaalde hij. Wipte de één na de ander een boom in en slingerde de koetsier met lasso van de bok bij tegengas waarna hij alvast de koets voor de terugreis keerde. De afloop was steevast hetzelfde. Berouwvolle tranen bij het schilderij van zijn moedertje dat altijd werd meegesleept. ‘Zien’ wat hij deed, kon ze niet, ze stond altijd met de neus tegen een boom.

Op een dag zegt hij haar eerlijk te worden. Hoeps aanvaardt de opdracht van een heer. Zijn dochter is in handen van schurk IJzergreep. Het vervolg laat zich raden: een Biegeltocht langs herbergen, bandieten, rare vogels, burchten, vogelverschrikkers, groene boontjes, koetsen, hooivorken, wat gok- en drankwerk en andere bijzondere ontmoetingen. Doel: Josefine thuis brengen voor duizend gouden florijnen. Een avontuur!

Menig gekke situaties of uitspraken worden bij herlezen van deze heruitgave weer voorgelezen. Een heruitgave met zelfs ingekleurde originele illustraties van Carl Hollander. Een Biegel-klassieker uit 1977 die voor de grage lezer van nu nog steeds een fantastisch fantasievol dwaasgek avontuur is!

Paul Biegel, De rover Hoepsika, illustrator Carl Hollander, Gottmer, 2021, 128 blz., 9789025773823

Eén gedachte over “Paul Biegel – De rover Hoepsika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *