11 mei 2024

Mathilde Stein & Jan Jutte – Maksie

Een in het oogspringend omslag trekt de aandacht en je herkent direct de Jan Jutte-stijl. Nieuwsgierig welke rol hij dit hondje laat spelen in zijn strip-illustraties sla je verwachtingsvol het nieuwste boek open van Mathilde Stein die met de topper Pluk & Pluis velen verraste.

Maksie is inderdaad het hondje vertelt de titelpagina en niet de dreigende persoon van formaat, ook op het doorlopende omslag. De frisse kleuren vallen direct al op in de eerste hoofdstukken met ook veel wit tussen de regels en voor je het weet zit je in het verhaal. Woorden als ‘Alarm! Alarm!’ en ‘Vlug!’ en korte zinnen met uitroepen trekken de aandacht.

Het schattige witte hondje met grote gele ogen ziet vanuit zijn vaste plek in de etalage tot zijn schrik weer een ouder dametje met stereotiepe grote tas aan komen wandelen. Als de wiedeweerga verstopt Maksie zich in de dierenwinkel want een stoere baas wil hij, niet zo’n grijs permanentje dat ‘hondemans’ tegen je kirt. Zo één die je het liefst een jasje aantrekt van zo’n breiende oma-dametjes-club en dat nog stinkt ook. Maksie wacht wel op een andere eigen baas, een stoere, zo eentje als uit de serie ‘Agent Ben’. De serie die hij met zijn mede dierenzaakdieren kijkt op tv en een pistool heeft.

De dialogen tussen de dieren met wat haat-liefde en jaloersheid zijn heerlijk om te lezen. Het verstoppen voor oude dametjes komt een aantal keer terug en intussen sluipen er meer samengestelde woorden of Engelse woordjes in de korte hoofdstukken ter lengte van één tot twee bladzijden. De eigenaar, meneer Koos, van de winkel die met de dieren spreekt, althans hij begrijpt ze, speelt een rol op de achtergrond maar een niet onbelangrijke. Hij laat Maksie zijn ontstane plan ten uitvoer brengen ondanks het gevaar wat dit met zich mee kan brengen. Maksie gaat zijn droombaas zélf zoeken. Het hondenduo Klos en Kuul uit de winkel kunnen dan wel smalend zeggen: ‘Jij zult je droombaas nooit vinden.’, hij laat dat niet op zich zitten.

Alleen de stad in is wel even wennen als je zelf de verkeersregels moet toepassen. Druk betekent ook meer kans op die ene vinden die bij hem, Maksie, past. Hij ziet iemand die best eens zijn droombaas kan zijn. En dan, dan hoort hij weer die ene stem die hij kan missen als kiespijn. Of toch niet?
Er volgt in de tweede helft een in tempo versnellende spannende achtervolging à la Tom & Jerry waarbij Jan Jutte paginagroot even flink fantasievol los is kunnen gaan. Vol uitroepen en tekstwolkjes die geluid en emotie niet beter hadden kunnen uitbeelden dan een bladzijde met regels tekst.

Intussen wordt het voor de jonge lezer niet eenvoudiger. Er moet zowel tegelijkertijd technisch worden gelezen als in relatief gering aantal maar goed gekozen woorden worden begrepen wat er staat. Daar bovenop een vooruitlopende en méér vertellende verhaallijn die in de illustraties te ontdekken valt, naast de platen die een jonge lezer toch al tussendoor bekijkt omdat die exact passen bij het moment van het avontuur.

De spanning wordt gedoseerd opgevoerd en komt zondermeer ook goed tot uiting in de fantasievolle illustraties. Een opmerking die mogelijk bij aanbevelen van het boek kan worden gegeven is dat er sprake is van een pistool in tekst en beeld, m.n. gezien de adviesleeftijd en de beginnende lezer. Kinderen hoeven zeker niet alles te worden onthouden, want van de werkelijkheid op de hoogte zijn voorkomt problemen later. Echter in het kader van geweld en aanverwante objecten niet als normaal te zien en dit principieel een punt kan zijn bij opvoeders, is een voetnoot mogelijk een optie.

Voor veel kinderen zal het eerst een raadsel zijn hoe Maksie ineens sommige mensen ontmoet. Het is aan de voorlezer – want dat gaat vast vanzelf ook gebeuren – om hierover een tip te geven. Ontdekkend leren kijken en leren lezen gaan goed samen in dit boek met de aandoenlijke en dappere Maksie. Zonder de clou te verklappen: Maksie wordt de held van de dag!

Het complete plaatje van rijke doordachte tekst, inventieve geweldige illustraties, humor, verwerkt gedrag, de emoties gecombineerd met een vlotte schrijfstijl en een zorgvuldige opmaak waaraan met zichtbaar plezier is gewerkt is Maksie een (maxi)-aanrader voor de jonge lezer.

Niet alleen voor de beginnende jonge lezer, ook voor kinderen tot pakweg 10 jaar is het genieten en een uitdaging om alle lagen te ontdekken. Je wordt vanzelf nieuwsgierig waarmee Mathilde Stein de volgende keer de lezer verrast. Een Maksie-avontuur met zijn nieuwe vriend?

Mathilde Stein, Maksie, illustrator Jan Jutte, uitgeverij Lemniscaat, 2023, 96 blz., 9789047714866

Eén gedachte over “Mathilde Stein & Jan Jutte – Maksie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *