Boutje is een knutselkoning. Wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken maar wel doordacht. Eerst denken, dan tekenen en dan bouwen. De grote, lege plek bij de rommelberg waar vader Ed en zoon Boutje hun huis op wielen parkeren is dan ook een waar knutselparadijs voor Boutje met zijn schatkist vol gereedschap.
‘Boutje’ is een eerste deel van een nieuwe serie van Mirjam Oldenhave en Rick de Haas. Het verhaal bevat ruim twintig vlot geschreven hoofdstukken waarin met enkele woorden situatie en omgeving worden geschetst. Haar als kleur van gewassen worteltjes, puppyhoop, wonderoren en rijke mensen wonen vrijwillig achter tralies zijn voorbeelden. De sfeervolle illustraties, de overzichtsplaat en vooral de grappige bouwtekeningen in de kantlijn geven het verhaal een eigenheid waardoor je ‘Boutje’ gelijk omarmt. Je ziet een hondenparaplu, een reuzentrampoline of een afdroogapparaat voor je.
Bij de rommelberg worden Boutje en Ed niet weggestuurd. Vooroordelen zorgen ervoor dat hun rijdende huis niet overal wordt gedoogd, maar ‘We hebben ons huis en we hebben elkaar, dus ons kan niks gebeuren.’
Door een gevonden voorwerp gestolen uit een museum werkt dit vooroordeel hen weer tegen. Ed moet mee naar de gevangenis. Boutje blijft alleen achter. Hij wil het kunnen, het is alleen ‘een beetje heel erg stil’ en wie is de echte dief? Met Sisi, een stereotiep rijk buurmeisje, begint hij een winkel met rommeluitvindingen. Plannen worden gesmeed. Met hulp van de inmiddels verschenen schoonmaker Sjan en de dieren Ali, Rambo en Elvis moet Ed uit de gevangenis worden bevrijd. De spanning loopt op. Tegenslag, inventiviteit en doorzetten. Hij wil maar één ding héél graag: zijn vader terug.
Verscheidene aangehaalde onderwerpen die tot vragen stellen kunnen leiden. Maar dat hoeft niet. Als kind geniet je gewoon van fantasie, humor en avontuur. Een verhaal met onthoudzinnen en dierennamen die refereren aan bekende personen. Bijv.: ‘Dingen die je niet durft, kun je toch nog wel gewoon doen.’ of ‘Iedereen heeft weleens iets niet, dat kan gebeuren’. Over eerlijk zijn tegen elkaar, creativiteit, arm/rijk, recycling, voedselverspilling, zelfredzaamheid, durven vragen, iedere gezinssamenstelling is oké en vooral vriendschap.
Wat een heerlijk, warm voorleesboek is ‘Boutje van de rommelberg’!
Zelf lezen kan natuurlijk ook deze aanrader.
Op naar deel 2.
Mirjam Oldenhave, Boutje van de rommelberg, illustraties: Rick de Haas, Ploegsma, 2021, 168 blz., 9789021681894.
Eén gedachte over “Mirjam Oldenhave – Boutje van de rommelberg”