6 maart 2024

Paul Biegel & Aron Dijkstra – Het feest Andersom

Welk kind fantaseert niet over een dag de baas mogen zijn? Een dag de bonnen uitdelen als politieagent aan smoesjes vertellende volwassenen. Die persoon met zwaailicht naar school rijden of zou je daar als kind liever de lessen uitdelen op school en de telaatkomer de hoek in dirigeren? In ‘Het feest andersom’ is het allemaal mogelijk, zelfs bellen met bedrijven in Tokio of een echte dokter zijn.

Vroeger bestond deze Andersomdag. Eén keer per jaar een feestdag waarop kinderen niet naar school moesten en volwassenen wel. Maar helaas, het bestaat niet meer.

‘Het feest andersom’ is eerder gepubliceerd in de klassieker ‘Het olifantenfeest’. Een heerlijke bundel vol sprookverhalen waarvoor Paul Biegel een zilveren griffel ontving.
Voor het eerst is dit ‘Het feest andersom’ nu als prentenboek uitgegeven. Een verhaal volledig opnieuw geïllustreerd door Aron Dijkstra. Frisse, kleurrijke en vooral eigentijdse platen met vele details die telkens een alinea, een beroep, uit de verhaaltekst bevatten.

De voor- en achterkant van het omslag geven een keur aan beroepen weer en nodigen uit tot herkennen en benoemen. Een beroepenthema dat niet alleen passend is in de Kinderboekenweek, het komt ieder jaar weer voor in een klas en kan prima als inleiding bij een project worden voorgelezen.
Het fantasiethema over een dag de wereld andersom spreekt tot de verbeelding en zal graag voorgelezen worden op de cadans van woorden die kenmerkend zijn voor Biegels werk. Voorlezen: ook een activiteit die in dit verhaal voorkomt als de kinderen de grote mensen héél vroeg naar bed brengen. Uit een boek dat eveneens een klassieker is, De kleine kapitein!

Paul Biegel, Het feest Andersom, illustrator Aaron Dijkstra, Gottmer, 2021, 32 blz., 9789025775353

Eén gedachte over “Paul Biegel & Aron Dijkstra – Het feest Andersom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *