4 maart 2024

Mirjam Oldenhave – De scootmobiele eenheid

Ik hoor bij de kinderen die niet eens weten of ze ergens bij horen.

Luca brengt de herfstvakantie bij de stichting Basta door. Naast haar zitten er nog vier middelbare scholieren in het groepje waarvan één zich een dag te laat meld. Als hij, Dylan, zich aansluit ontstaat er samenhang tussen het stel. Er wordt gepraat, vragen worden gesteld.

Nadat iedere morgen een vel met vragen op allerlei vlak is beantwoord staat hun begeleider tijdens de buitenstrafweek klaar. Papierprikken, kortom het gemeentegroen ontdoen van elke viezigheid.

Gaande het verhaal lees je over ieders beweegreden om te spijbelen. De meesten hebben al een doel voor ogen na de schooltijd. Luca leert beter thuis dan op school. Tijdens de lockdowns had ze plots geen buikpijn, haalde prima cijfers. Ze is graag alleen. Elias bijv. is begaafd, laat zich niet testen want dan krijg ik een stempel en dat beïnvloedt mijn ontwikkeling. Hij wil studeren, is geïnteresseerd in machtsverhoudingen in de samenleving.

Tijdens hun ronde in het park ontmoeten ze een groep mensen die elkaar ontmoeten in een oud clubgebouw. Mensen die in de maatschappij geen plek hebben, einzelgangers door omstandigheden. Er is aansluiting en er volgen meer mooie en leuke dingen, o.a. met de scootmobiel uit de titel.

In dit verhaal komt duidelijk naar voren hoe belangrijk het is om gezien te worden om wie je bent en wat specifiek bij jou past. Maatwerk. Niet iedere middelbare scholier functioneert volgens een stramien van groep en overheid.
Het mooie is dat in dit verhaal de jongeren een toekomstbeeld, bijv. Olympische Spelen, hebben in wat ze willen en kunnen en daarmee verder in hun ontwikkeling zijn dan gemiddeld. Een ander aansprekend aspect is dat vriendschap en hulp bieden geen leeftijdsgrens kent.

Een vlotgeschreven verhaal voor de maand van de filosofie 2022. In feite tijdloos want bij een groep passen/horen, eenzaamheid, vriendschap, spijbelen/thuis blijven, iets voor een ander doen of samenwerken is van alle tijden. Vanaf 10 jaar, ook onderbouw VO.

Mirjam Oldenhave, De scootmobiele eenheid, illustrator Rick de Haas, Querido, 2022, 96 blz., 9789045127392

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *