9 maart 2024

Marlene Rebel & Lucinda Vos – Leeuw met strepen

Even in een historisch verhaal verdwijnen uit de hedendaagse realiteit. Een keuze uit de stapel ‘oranje omslag’ met illustratie van Sophie Pluim. Haar naam niet voorop, maar herkenbaar, mooi doorlopend en direct duidelijk dat dit verhaal over de zwarte dood, de pest gaat. De Middeleeuwen dus. Het kaartje, altijd van toegevoegde waarde, op de schutbladen laat vermoeden dat dit verhaal zich in Amsterdam afspeelt. Enige algemene kennis is hierbij handig als je bijv. niet in de hoofdstad woont of andere verhaalsituaties waarbij informatie door enkele toevoegingen duidelijker zal zijn voor de adviesleeftijd of de geïnteresseerde jongere lezer. Natuurlijk kan er e.e.a. worden opgezocht. De schrijvers hebben heel veel materiaal online gezet waaronder filmpjes voor context en een lesbrief.

Dat de geschiedenis zich herhaalt of overeenkomsten heeft, was een paar jaar terug te ervaren tijdens de coronapandemie. Ook stil op straat, het virus hield ieder in de greep en zieken werden geïsoleerd. Je proeft enige passende leeftijds-schrijfvrijheid t.a.v. het gebeuren rondom het pesthuis. – Even verdwijnen uit de realiteit kan bij het lezen dus ook herinneringen losmaken.

Het verhaal leest vlot, is realistisch en wordt overzichtelijk gehouden (behalve de gekaderde bladzijden, vooruitblik-puzzel-leesopdracht) door te schrijven vanuit de hoofdpersoon Jacob die op zoek is naar zijn zusje Cat. Zij heeft een huidziekte, werd in huis gehouden zodat men niet oordeelde dat zij ook de pest zou hebben. Het loopt anders. Moeder wordt niet meer gezien door de weetgrage buurvrouw, pestdokter wordt gewaarschuwd. Vader is scheepsarts en op zee. Gevolg: Jacob wordt zonder uitleg meegenomen naar een weeshuis waar het er niet direct lieflijk aan toe ging. En Cat dan? Lees het in dit spannende ‘Leeuw met strepen’ waardoor ook de titel duidelijk zal worden.

Tips n.a.v. dit verhaal, vanaf 10 jr.:
De verschoppelingen, Suzanne Wouda
Pest, Henk van Kerkwijk
De bende van Lijp Kot, Wim Bos (A’dam niets verbloemend, bende, 18e eeuw)
Rowan en Het teken van de uil, Henk Koesveld

Marlene Rebel & Lucinda Vos, Leeuw met strepen, illustrator Sophie Pluim, Billy Bones, 2020, 216 blz., 9789463850292

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *