28 maart 2024

Noemi Vola – De woelige wereld van de worm

Over een onderaards leven vol hindernissen

Hoe vul je twintig bladzijden over de staart van een worm? Geen idee? Pak dan dit geheel roze boek op, zelfs roze op snee. Helemaal over de worm.

Die betreffende twintig bladzijden zijn gevuld met grote kleurige afbeeldingen en enkele regels tekst. Doorbladerend schiet je vanzelf in de lach bij de plaatjes van een verjaardag vierende worm, een fietsende of eentje die aan het ontbijten is.

Gedrag en gewoontes komen ook aan bod. Er is typisch regenwormgedrag bij regenval. Dat is genieten voor de worm… totdat hij wordt geraakt door bliksem. Een probleem zou je denken en dat is het ook even want wanneer ben je heel en wanneer ben je half? De worm leeft echter in twee delen verder: de kop denkt na over vroeger en fantaseert over een nieuwe staart. Wat zou het worden, een krulstaart, een zeemeerminnenstaart of een krokodillenstaart?

In een volgend hoofdstuk laat Noemi Vola de vele woonmogelijkheden zien. De worm voelt zich echter tot het best onder de grond. Opmerkelijk grappig zijn ook de soorten kapsels. Kapsels??  Bij de regenwormfamilie kom je ook bijzonder interessante plaatjes tegen: een gesitueerde leefomgeving in het binnenste van een ander levend wezen. Een worm lijkt alles te kunnen worden wat hij wil, tot een schoenveter aan toe? Dat de worm als kruipertje is overgebleven en de dino is uitgestorven, blijkt een kwestie van gunstige eigenschappen te zijn, ofwel natuurlijke selectie.

Het boek is heerlijk speels in opbouw en opmaak. Vergelijk bijvoorbeeld de eerste pagina’s met  de introductie over de worm, ‘dit’ wordt doorgestreept omdat er maar een halve worm is te zien, waarna het plaatje van de hele worm volgt. Het is humoristisch, vindingrijk en fantasievol. Een kleurrijk geheel maar niet overweldigend. Je gaat associërend van het ene naar het andere. Vind jij regenwormen niet interessant? De best bekende Charles Darwin vond dat wel, hij schreef zelfs een boek over deze kruipers. Een onbekend boek dat dan weer wel.

Steek je volgens de auteur veel over dit dier op? Nee, alleen dat je weinig weet en dat de wormen worden ondergewaardeerd. Toch lees je met een grote glimlach en zelfs met enige interesse dit dikke wormenboek met een sneltreinvaart door. En stiekem leer je er ook nog wat van. Zelf lezen en genieten van alle tekeningen. Wat een fantasie en humor. Heerlijke aanrader! vanaf ong. 7 jaar.

Vertaald uit het Italiaans door Marion Everink.

Noemi Vola, De woelige wereld van de regenworm, vertaler Marion Everink, Parade, 2023, 256 blz., 9789463192828

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *