7 maart 2024

Paul Biegel – Nachtverhaal

Maar zodra de zon onder is en de eerste ster verschijnt aan de donkerblauwe hemel, dan gloeien we weer op.
Fee vertelt aan de kabouter die in het poppenhuis op zolder woont feeën ijl zijn als lucht en stil in de lucht hangen als ze slapen. Dat ze groene paleizen hebben die groeien en waaien en wiegen in de wind.

De kabouter zorgt voor het huis van een oude vrouw en kaart op zaterdagavond met Rat en Pad die in de kelder wonen. En dan in de nacht van 3 november tijdens een hevige storm is er een klop op de deur. Daar is Fee. De eerste keer dat hij zijn ronde door het huis vergeet. ‘s Morgens is ze verdwenen. Feeën zijn niet te vertrouwen, ze verschimmeren waar je bij staat. Maar dat verandert als ze gaat vertellen en toch nog een nachtje op de bank slaapt.

Je leest over elfenprinsen, kobolds, tovenaars, koning Erl, nimfen, Rijk der Elfen, een reus en meer. In rijke taal, Biegelwoorden!, worden drie verhaallijnen verweven. Fantasie en werkelijkheid ineen. Fee heeft wensen: trouwen, nakomelingen en de dood. Sterfelijkheid is een thema naast vele glimlachmomenten. Nadenkertjes zitten er volop in, bijv. ook: een fee kun je soms zien maar niet pakken: licht en lucht kun je niet tegenaan duwen. Woorden die op meer manieren kunnen worden uitgelegd. Verwijzingen ook, mooi om zelf te ontdekken. Aan de lezer ook om te bedenken hoe dit Nachtverhaal met zoveel sprookjesfiguren een geheel wordt. Figuren die in verhalen leven en een boodschap meegeven in de werkelijkheid.

Bewondering voor de illustraties van Charlotte Dematons. Ik zeg het niet vaak: ze zijn betoverend mooi. Zo passend in tekening en kleur. Chapeau!

Een Biegel die je misschien ooit las op latere leeftijd of werd voorgelezen aan het eind van de basisschool. Dit prachtverhaal kun je absoluut nogmaals oppakken, het zit zo goed, mooi, bijzonder, leuk, -en meer superlatieven-, in elkaar. Deze Biegelfan wacht vanavond op de klop op de deur… of de fee een nachtverhaal komt vertellen.

Ja,’ zei de kabouter, ‘ja….’ en hij voelde zich al wegglijden in de betovering van haar stem, hij vergat zijn poppenhuis, hij vergat de zolder, hij vergat de oude grootmoeder en Pad en Rat, hij was alleen nog maar met de fee alsof hijzelf het wonderlijk der elfen betrad, waar….
Waar begint de vertelling, waar is nu?

Paul Biegel, Nachtverhaal, illustrator Charlotte Dematons, Gottmer, 2020, 160 blz., 9789025773755

Eén gedachte over “Paul Biegel – Nachtverhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *