12 maart 2024

Sjoerd Kuyper – Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum

‘Er was eens, lang geleden, in een land hier ver vandaan…’

‘Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum’ laat je dwalen langs de planken in je boekenkast op zoek naar titels, naar schrijvers en hoofdpersonen van klassiekers. Geeft een o, ja toen las mijn meester Ronja voor of was het toch Brief voor de koning? Met een glimlach herken je door boektitels twee auteurs wandelend in de stad. Het mooie boek ligt al weken in huis, gelezen, gelezen en weer opengeslagen. Op zoek naar nog meer verwijzingen of om te ontdekken uit welk verhaal die ene naam komt.
Dat is maar één kant van Droste, want als een meesterverteller gaat verhalen, kun je erop rekenen dat er meerdere lagen in een boek zijn verwerkt.

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum gaat met pensioen. Hij is jarenlang nachtwaker geweest over een schat aan verhalen van mensen die als schrijver worden geboren. Hij heeft veel gelezen en soms komt er onverwacht een schrijver op bezoek. Op zoek naar een mysterieus kistje.

Meneer Droste heeft een kleinzoon Tiuri en die heeft maar één verjaardagswens: overnachten in het museum. Tiuri ontdekt dat opa ook een poging heeft gedaan om te schrijven, hij wil in een verhaal blijvend worden herinnerd.
Tiuri gaat als verrassing met de museumdirecteur op bezoek bij een uitgever waar o.a. ook de redacteur en een schrijver aanwezig zijn. Tiuri vertelt wandelend langs het water opa’s verhaal aan alleen de schrijver. Een boek wordt besproken. Een paar elementen horen in een goed verhaal: dingen die niet kunnen, wat geks, fantasie en spanning.

Als Tiuri met opa werkelijk mee mag naar het museum zijn ze opeens niet alleen. Waar is dat kistje waardoor schrijvers van hun writer’s block afkomen en ze fantastisch kunnen schrijven?

Voor de oplettende lezer zijn er verschillende uitspraken om te overdenken. Vooral voor volwassenen. Als kinderen lezen over een kleine kapitein zijn ze het. Grote mensen ook?
Zelf lezen en voorlezen iedere dag beide een half uur. En waarom zijn de grote mensen verdwenen uit een boek?
Maar echt, sommige mensen kunnen alles, zij zijn beschaafde beleefde schrijvers en krijgen een plaats in het Kinderboekenmuseum dat al 25 jaar bestaat. En als je een keer gaat, laat jij misschien ook eerst een schrijverskop naar beneden denderen met daarop de pet van meneer Droste.

De illustraties van Sylvia Weve zijn prachtig en zeer passend bij het verhaal. Kunstwerken die ook in het museum gezien mogen worden.

En hoe dit verhaal begint? Dat weet alleen de schrijver. Of jij ook, als je dit nu al dierbare boek gaat lezen. En hoe het afliep? Een boek in een boek in…dat je met een gevoel van warme ontroering en een grote glimlach sluit. Of niet? Wat is waar? Droste-effect? Namen tellen en zoeken!

Sjoerd Kuyper, Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum, illustraties: Sylvia Weve, Hoogland & Van Klaveren, 2020, 98 blz., 9789089673404.

Eén gedachte over “Sjoerd Kuyper – Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *