4 maart 2024

Zanib Mian – Maysa & Musa dl. 1 – en het koekjesmysterie

Maysa Malik!’ De boze stem van mevrouw Hussain haalde me plotsklaps uit mijn dagdroom.’

Ze moet zich gedragen, verstandig zijn, geen problemen veroorzaken en beleefd zijn. Ze wil het allemaal waarmaken, maar dagdromen gaat vanzelf. ‘Ze’ is de 10-jarige Maysa, die met haar tweelingbroer Musa een paar keer per week lessen volgt bij mevrouw Hussain van de naschoolse club madrassa. Deze lessen worden gegeven in een ruimte van de moskee. Maysa wil dolgraag mee op schoolreisje naar Wales, maar om toestemming hiervoor te krijgen van haar ouders moet ze wel aan hen laten zien dat dit verantwoord is. Ze is alleen zo’n enorme impulsieve pechvogel die zomaar van alles overkomt. Musa is zich bewuster van zijn omgeving, maar in het niet opruimen zijn ze hetzelfde. Of in elkaar helpen, ze zijn geen ééneiige tweeling maar hebben wel tweelingtelepathie en zelfbedachte woorden.

In deze nieuwe serie wordt de jonge lezer meegenomen in de gebruiken en beleving rondom en tijdens de Ramadan. Je leest over samosa’s maken, de Ramadanmaan, het vasten, de gebeden of bijv. wat suhoor is. De vele begrippen en rituelen worden in de tekst uitgelegd, maar een lijstje achterin is een prettige toevoeging voor lezers die hiermee minder bekend zijn. Handig is de tekening voorin met zijaanzicht van de ruimtes in de moskee en het huis van de familie Malik met daarnaast het huis van Norman, de buurjongen. Hij is vaak bij hen, hij smult van alle lekkers en door zijn vragen lees je vanzelf ook over de gebruiken in deze vastenperiode.

Alle informatie is in een verhaal verwerkt rondom een koekbouwwerkwedstrijd voor de madrassaleerlingen, een liefdadigheidsactie tijdens de Ramadan. Maysa ruikt haar kans. Als zij nu eens een prachtige creatie bakt en bouwt, zou zij dan het meeste geld ophalen tijdens de veiling? Ze wil winnen, want dan zijn haar ouders weer trots op haar en mag ze vast mee op schoolreisje.

Er is echter één grote maar. Maysa heeft een gerucht verspreid over haar vader dat voor veel opschudding zorgt in hun gemeenschap. De ouders krijgen vreemde blikken toegeworpen, er worden vragen gesteld en Maysa krijgt het steeds benauwder. Als dan ook nog alle prachtige bouwwerken in de iftarkamer zijn vernield lijkt het drama niet te overzien. Musa, Norman en Maysa gaan op detectivepad. Er zijn verdachten, een gevonden sjaal, het mysterie wordt steeds groter. Maar Maysa zet alles op alles, want als er nog een kans is om op schoolreisje mee te mogen gaan?

Eerder verscheen van deze schrijver de fijne vijfdelige serie Planeet Omar. De aantrekkelijke omslagillustratie is van Kyan Cheng en ook de vele zwartwittekeningen die rijkelijk in het verhaal zijn verwerkt. Ze zijn grappig, geven zijsprongen in gedachten weer en zijn simpelweg passend in deze opmaak. De opmaak met ook verschil in lettergrootte is eveneens in deze serie door Mark Heuveling verzorgd waardoor een toegankelijk geheel is ontstaan. Mede door de vertaling van Najiba Abdellaoui uit het Engels.

Een vlotlezend eigentijds en ook leerzaam verhaal met humor geschreven dat voor herkenbaarheid onder islamitische kinderen zal zorgen maar ook voor kinderen in hun groep of straat en de informatie geeft waardoor er begrip is voor elkaar. Herkenbaar zijn ook de emoties van de kinderen; bij de groep willen horen en reacties niet altijd kunnen overzien. Een mysterie, een ondoordachte actie en vriendschap laten je doorlezen tot een einde waardoor je uitziet naar deel 2! Voor jonge lezers vanaf ong. 8 jaar een aanrader.

Zanib Myan, Maysa & Musa en het koekjesmysterie, illustrator Kyan Cheng, vertaler Najiba Abdellaoui, Volt, 2023, 208 blz., 9789021483566

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *