6 maart 2024

Pieter Gaudesaboos en Lorraine Francis – Het grote boek van Mannetje Koek

Wie het boek zal zien liggen; thuis, in bibliotheek of winkel, zal de illustraties van Pieter Gaudesaboos direct herkennen. Hij won eerder De Boon literatuurprijs met zijn geweldige boek Een zee van liefde.
Diverse verhalen van Mannetje Koek zijn eerder uitgegeven met andere omslagen. Nu is er deze opvallende vrolijke nieuwe uitgave en bevat lieve, knuffelachtige, bijna eetbare illustraties van de personages op de voorkant. Het nodigt uit om het boek op te pakken, voor te lezen of zelf in te kijken. De blauwe achtergrond is in de vorm van Mannetje Koek.

Als je dit groot formaat boek openslaat heb je al plezier met het bekijken van de plattegrond en de niet-alledaagse namen als zusjes Banaan, de Erwtjes, Modderman en Sheriff Suikerklont, natuurlijk Mannetje Koek komt ook voorbij.
Alle personages worden kort geïntroduceerd, beginnend bij Mannetje Koek. Hij schrijft vrolijke en soms droevige verhalen over zijn vrienden. Ieder personage heeft een hobby, een bepaalde eigenschap of wensen. Kinderen (en ouders) zullen zich daar ongetwijfeld in kunnen herkennen.

De Erwtjes houden van uitvinden, Citroen woont in de cel bij de Sheriff, Cactus rijdt op supersonische wielen (een soort rolstoel), Ballon is brutaal en ondeugend, Sheriff Suikerklont wordt rustig van breien, De zusjes Banaan maken BananenTV en Modderman houdt niet van zon, want dan wordt hij hard.

In twaalf korte verhalen lees je wat de vrienden meemaken in het dagelijks leven. Vakantie, uitvindingen, samenwerken, afscheid, robots en een drukke dag zijn enkele onderwerpen die de revue passeren. Steeds staat iemand centraal, maar omdat de vrienden elkaar veel zien, komen ze in elkaars verhalen voor. Op een aantal bladzijden leest het boek bijna in stripvorm. De tekstblokken zijn duidelijk door kleur en eenzelfde grootte lettertype. Dit boek is hierdoor origineler dan het gemiddelde prentenboek waar tekst bij een illustratie staat.

Zonder de passende en vloeiende tekst zijn de illustraties vol sfeer en humor al een verhaal op zich, er is heel veel te zien op iedere bladzijde. Wie goed kijkt, ziet herkenbare elementen uit de wereld om zich heen: een bananendoos met logo, een oud model telefoon, het Vier-op-een-rijspel. Het boek is in zijn geheel zeer kleurrijk en vol, maar iedere pagina is overzichtelijk en met zorg ingedeeld.

Het grote boek van Mannetje Koek is een prachtig heerlijk voorlees-, kijk-, ontdek- en samenleesboek! Ideaal voor vakanties, feestdagen en andere cadeaumomenten. Het illustratieplezier spat ervan af. Originele aanrader. Voor alle leeftijden.

De tekst van de Ierse Lorraine Francis is vertaald door Bette Westra.

Lorraine Francis, illustrator Pieter Gaudesaboos, vertaler Bette Westera, Lannoo, 2022, 48 blz., 9789401485043

Eén gedachte over “Pieter Gaudesaboos en Lorraine Francis – Het grote boek van Mannetje Koek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *