5 maart 2024

Katherine Rundell – De goede dieven

‘New York klom boven de mist uit, groot, grijsblauw en mooi, zo mooi dat Vita naar de boeg werd getrokken om beter te kunnen kijken. – Ze waren er. Ze zou zich opgetogen moeten voelen.’

Vita Marlowe komt met haar moeder op een oceaanstomer de baai van New York binnenvaren met zicht op het Manhattan van de jaren ’20 met een korte verwijzing naar Miss Liberty aan bakboord. Ze komen opa ophalen die sinds de gedwongen verhuizing uit zijn kasteel woont op een zolderkamertje tegenover het prestigieuze Carnegie Hall. Opa mist oma die onlangs is overleden en is blij zijn ‘dondersteen’ weer te zien. Er is meer aan de hand. Het kasteel is niet echt verkocht en er moet nog een familiejuweel zijn ter grootte van een leeuwenoog. Een juweel om het kasteel te redden uit handen van een oplichter en opa weer blij te maken.

Vita haalt een rood schrift uit haar koffer. Een zowel ingenieus als ambitieus plan wordt bedacht, uitgewerkt en opgeschreven. Vanuit haar raam ziet ze twee jonge circusartiesten. Ze ontmoet bij het bezoek aan de sinistere zakenman een zakkenrolster. Vier kinderen met een verhaal. Eén plan om het juweel terug te stelen. De goede dieven gaan op pad in een filmisch avontuur.

Als je hebt kennisgemaakt met de hoofdpersonen Vita, Silk, Samuel en Arkady komt het avonturenverhaal op stoom en lees je in één adem vloeiend door, een kenmerk voor de boeken van Rundell. Een verhaal met fantasie, goede onderwerpen, mooie zinnen en herkenbare elementen om totaal in te verdwijnen. Je komt in een wereld van goeden en slechten. Er worden onderwerpen aangereikt om over na te denken. Vita heeft een beperking, een andere geen ouders, de volgende mag zelf geen vak kiezen en de laatste wordt altijd bekeken door huidskleur. Je ziet als lezer de figuren lopen in Central Park, een paar blokken verwijderd van waar opa woont. Je herkent het beeld van het station, je proeft de grandeur van het sjieke restaurant en geniet van de New Yorkse-sfeer die wordt neergezet. De zwart wit tekeningen en het prachtige omslag van Matt Saunders dragen hieraan zondermeer bij.

De Goede Dieven bevat een goed geschreven spannende verhaallijn die tot de verbeelding spreekt om als film op groot doek te verschijnen. Een krakkemikkig duister kasteel, een stel boeven, arm en rijk, achtervolgingen, een messenwerper, kraaien, mistflarden, illegale praktijken in een riool, steegjes, macht en corruptie, verkleedpartijen en circusacts en vooral familie en vriendschap. De grage lezer zal zich heel graag laten onderdompelen in de beste Rundell tot nu toe. Aanrader vanaf 10 jaar.

Katherine Rundell, De goede dieven, illustrator Matt Saunders, vertaler Jenny de Jonge, Luitingh-Sijthoff, 2021, 224 blz., 9789024593514

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *