13 mei 2024

Renée van Marissing – Gelukkige dagen

Een titel van de longlist Libris Literatuurprijs 2024.
Door de #librislangelijstlezer2024 gereserveerd in de bibliotheek, anders had ik het niet opgepakt. Simpelweg door het onderwerp, daarvan weet ik genoeg. Het verhaal leest makkelijk, is op punten herkenbaar en schrijnend zo ook de tekst op de achterkant meldt:

‘Sil is zesenveertig en heeft de ziekte van Alzheimer. Met haar werk heeft ze moeten stoppen. Ze denkt veel aan vroeger, de groep vrienden met wie ze toneelvoorstellingen maakte; dag en nacht brachten ze samen door en de toekomst leek onbegrensd. En nu moet Sil zich tot haar eigen kleine leven verhouden. Haar geliefde Lina probeert met de hulp van Sils vrienden voor haar te zorgen, maar Sil glijdt steeds verder weg in verwarring en eenzaamheid.
Gelukkige dagen geeft een schrijnend en ontroerend beeld van de wereld van een vrouw die al jong lijdt aan dementie en is daarnaast een bijzondere roman over de waarde van vriendschap. Het beschrijft de tederheid die ontstaat wanneer liefde niet langer kan worden uitgedrukt in woorden en onderzoekt de betekenis van taal wanneer het denken gaat haperen. Waar vind je houvast terwijl je langzaam verdwijnt?’

Ik kan nog een boek toevoegen. Het verhaal is gesitueerd in Amsterdam. Geschreven vanuit de hoofdpersonen. Mensen zoals buren die vaak ook iets vinden, zijn terzijde gelaten of zijn er mogelijk niet. De vele organisatie, regelgeving tot aan bureaucratie waarmee je te maken krijgt is beperkt tot enkele momenten. En dan kun je nóg een boek toevoegen over een verpleeghuis, daar waar dit boek stopt.

Het belang van menswaardig ouder worden/ziek zijn, de altijd prikkelarme omgeving en beperkte aantallen mensen, het in het (dagelijks) zicht blijven voor herkenning en geruststelling lees je terug en had zelfs nog meer naar voren mogen komen, alsmede decorum en normverlies. Maar bij dat alles: wat vertel je wel en wat niet? Het gaat veel over taal en spreken terwijl de lange(re) zinnen vrij lang blijven voorkomen. Het is niet alleen de taal die deze mens kwijtraakt.

Renée van Marissing, Gelukkige dagen, Querido, 2023, 256 blz., 9789021477800.

Zie ook het overzicht van de Libris Literatuurprijs 2024.

Eén gedachte over “Renée van Marissing – Gelukkige dagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *