Na ’t Verrukkelijke en ’t Waanzinnige is er nu het ’t Feestelijke kinderbakboek. Feestelijk doordat de keuze voor de uitgelichte recepten is gemaakt aan de hand van verschillende feestdagen binnen verschillende culturen of dat er juist een recept is bedacht bij een bijzondere vierdag. Dat dit vaak kan zijn lees je al in het enthousiaste voorwoord van Rutger en Mark: ‘Als het feest is wordt er gebakken en als er gebakken wordt, dan is het feest!’
In de inhoudsopgave staat een helder overzicht van alle besproken naam-, feest- en vierdagen. Naast de bekende traditionele feestdagen lees je bijv. ook over pindakaasdag en koeiendag. Voor de recepten in chronologische volgorde van de jaarkalender worden gegeven volgen eerst algemene baktips en goede uitleg van bakbegrippen. Denk hierbij aan het gebruik van de oven en hoe je deeg kneed. Voor het belang van het invetten van de bijpassende bakvorm van een baksel is ruime aandacht ingeruimd. Een goed resultaat vraagt tenslotte om een goede voorbereiding en goede start.
Het originele aspect van dit bakboek is de verwerking van verschillende culturen en tradities waardoor er voor ieder kind herkenning is in een feestdag. Chinese amandelkoekjes, Joodse rugelach, Marokkaanse pannenkoekjes, Nederlandse oranjekoeken en Surinaamse eksi koekoe zijn hiervan een paar voorbeelden. De recepten worden stapsgewijs en helder uitgelegd. De hoeveelheid ingrediënten voor deeg of vulling, totale tijd inclusief voorbereiding en het wachten tussen de te nemen stappen staan vermeld waardoor het goed te volgen is. Een toevoeging zou kunnen zijn het noemen van een alternatief ingrediënt bij allergie of andere reden voor het niet kunnen toevoegen van een product. Ook is het handig als je al bekend met het metriek stelsel bij het afmeten van vloeistoffen of afwegen van ingrediënten.
Dit boek bevat niet alleen uitleg van de recepten, maar ook worden per recept twee bladzijden gewijd aan de oorsprong van de feestdagen en wat er wordt gevierd. Hieraan zijn enkele feitjes, weetjes en/of gedichtjes toegevoegd. Het ene gedicht komt beter uit de verf dan het andere gedicht door interpretatie of smaak. Veel kinderen zullen de feitjes erg leuk vinden. De recepten en de uitleg van de feestdagen zijn rijkelijk omgeven door foto’s van zowel wat oudere als jonge kinderen waarbij opvalt dat veelal het oudere kind de handelingen uitvoert. Voor de leesbaarheid door een kind had het boek met minder foto’s toegekund.
De kleurrijke illustraties van Emanuel Wiemans geven gezelligheid aan de bladzijden waardoor er naast te lezen ook iets grappigs te zien is.
De duidelijke foto’s van de baksels zijn zoals in ieder kookboek van toegevoegde waarde. Je zou direct trek krijgen in regenboogtaart of kaneelbroodjes. Een register en een overzicht met ‘vergeten dagen’ die niet zijn besproken zijn achterin opgenomen.
Een heerlijk boek om met de feestdagen in huis te hebben, vooral in december met de speculaasletters, de bladerdeeg-pesto-kerstboom (mét tekening!) en de vuurwerktulband! Voor juist kinderen een feest om zelf stap-voor-stap aan de slag te kunnen gaan. Genieten van culturen door smaken en bakcreativiteit.
Rutger van den Broek & Mark Haayema, ’t Feestelijke kinderbakboek, illustrator Emanuel Wiemans, Rubinstein, 2023, 160 blz., 9789047633136