‘Is ze boos? Wat zei ze?’
‘Ik weet het niet,’ antwoord ik. ‘Ik versta haar niet. Ze gebruikt onze woorden niet.’
Door de eerste hoofdstukken waarin je kennis maakt met eerst Une, het neanderthalermeisje, en daarna met Nano, van de stam moderne mensen, zit je direct vol in het verhaal. Ze komen elkaar tegen doordat Une meegenomen is op een niet geoorloofde nachtelijke jacht. Nano en mensen van zijn stam vinden haar als er een bloederige strijd heeft plaatsgevonden. Ze wordt meegenomen, ze begrijpen haar niet, ze spreken elkaars taal niet, terwijl ze er toch enigszins hetzelfde uitzien?
We lezen een verhaal waarin twee jonge mensen de hoofdrolspelers zijn, ze pogen elkaar te begrijpen, hebben hun eigen gewoonten, maar vinden vriendschap en voelen meer. Een verhaal dat van nu zou kunnen zijn. Het jaartal speelt zich echter pakweg 41.000 jaar geleden af. De verschillen tussen beide stammen zijn groot. Toch komt er een situatie waarin ze elkaar hard nodig hebben. Het schitterende omslag van Martijn van der Linden vertelt meer, mooi ontwerp van Nanja Toebak.
Het is bijzonder hoe een verhaal aan de hand van relatief weinig gegevens een verhaal over deze mensen is geschreven. Linda Dielemans vertelt in het uitgebreide nawoord meer. Een zeer interessant nawoord waar je de atlas erbij neemt. Non-fictie met enige fictie vermengd. Een college over de totstandkoming en alle feiten, verhalen, onderzoeken, zienswijzen etc. daarin verwerkt zou zeer aan te raden zijn. Een klassenbezoek wil je bij zijn! Of misschien niet als de auteur ook de rauwe bloederige enge beelden zou laten zien? Want een beetje sterke maag mag je hebben bij het lezen. Verhalen waarin de werkelijkheid niet wordt verzwegen, ook voor kinderen. Het is ook de geschiedenis van de hedendaagse mens, 1-4% neanderthaler-DNA!
Dit boek mag niet ontbreken in tiplijsten. Verschillende stammen van toen die elkaar niet verstonden, begrijpen alle volken van nu elkaar? Hoort iedereen er automatisch bij? Over gebruiken, gevoel, vriendschap, materialen, kunst, natuur, voedsel en meer.
Spannende aanrader v.a. ong. 11 jaar, middelbare school en voor veel volwassen echt interessant.
En een tip voor de Kinderboekenweek 2021: wat wil je worden? Archeoloog? Antropoloog? Geoloog? Historicus?
Linda Dielemans, Het lied van de vreemdeling, Leopold, 2020, 272 blz., 9789025879396.