4 maart 2024

Over gehaktballen – Saskia de Jong

Gedichten zijn niet per se stom. Je kunt ze stom vinden en tegelijkertijd als helpend ervaren, of juist gebruiken voor anderen die er wel iets aan hebben. Dat ervaart Sjuul als ze Luca helpt in de zoektocht naar een gedicht. Gedichten is breien met woorden, een mooie omschrijving. Ze komt Luca tegen in de bibliotheek waar hij op zoek is naar een gedicht voor zijn overleden oma. Het is dan ineens heel handig dat haar eigen oma heel erg veel gedichten kent.

Het mooie aan dit boek vind ik dat het gaat over dat woorden ofwel gedichten kunnen helpen, bij wat voor situatie/gevoel dan ook. Bijv. bij het nemen van afscheid van dierbaren en rouwen. De titel Over gehaktballen kan de lezer misschien op het verkeerde spoor zetten, want echt over gehaktballen (eten) gaat het niet. Het onderwerp vlees eten komt eigenlijk maar kort aan bod, maar maakt het niet minder serieus.
Wat mij betreft mag op de achterflap meer naar voren komen dat dit boek voornamelijk gaat over afscheid nemen, rouwen en omgaan met de dood.

Op een mooie, toegankelijke, natuurlijke en vooral niet zware manier schrijft Saskia de Jong over bovenstaande onderwerpen. Het is onderdeel van het leven en dat mag gewoon besproken worden met kinderen, maar ook door kinderen. Maak ze onderdeel van processen, leg uit en betrek ze op welke manier dan ook (gedeeltelijk) in een proces. Dit boek kan er zeker aan bijdragen.

De schrijfstijl is voor veel kinderen fijn, laagdrempelig en vlot. Ik als (volwassen) fanatieke lezer vond het soms iets (te) makkelijk of simpel. Uit Sjuuls manier van denken maak ik op dat ze slim is en rijk van taal. Komt ongetwijfeld doordat ze graag en veel leest, want dat verrijkt de woordenschat. Sommige woorden/gedachten vond ik zelf niet helemaal passen. Een kind uit groep 7/8 heb ik bijvoorbeeld nog nooit horen zeggen dat hij/zij beduusd is. Zo waren er nog een paar voorbeelden die minder goed uit de verf kwamen voor mij. Mogelijk dat ik dat verkeerd bekeken heb, zeker na mijn opmerking dat ze slim is en lezen de woordenschat verrijkt. De reden van de beduusdheid was overigens begrijpelijk; de kinderen voelen zich aangeslagen omdat de meester er niet is vanwege het plotselinge overlijden van zijn vader.

Naast bovenstaande gaat het ook over zorgen voor dieren, dat je niet zomaar kan besluiten een dier in huis te nemen, want als het niet lukt, breng je ze ook niet zomaar weer weg. Net als kinderen, zijn dieren ook geen pak suiker om even te verplaatsen.
Nog een boodschap: als volwassene kinderboeken lezen. Als je in de bibliotheek werkt, zeker belangrijk!, maar ook daarbuiten. Ook dat verrijkt je wereld.

Qua dikte, schrijfstijl en onderwerpen een prima debuut van Saskia de Jong. Uiteindelijk is het belangrijkste dat het voor kinderen goed leesbaar is en meerdere onderwerpen die onderdeel van het leven zijn, op een natuurlijke manier verwerkt zijn.
Aan het einde is een overzicht toegevoegd van alle dichtbundels waaruit gedichten zijn gebruikt in dit verhaal. Mooie doorleestips!

Saskia de Jong, Over gehaktballen, Lemniscaat, 2022, 103 blz., 9789047714408

2 gedachten over “Over gehaktballen – Saskia de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *