12 maart 2024

Sascha Groen – Papa Draak wordt niet meer beter

In ‘Papa Draak wordt niet meer beter’ vertelt het jonge draakje Vonk het verhaal van zijn zusje Drakie die uit het ei komt en hoe ze daarna met papa, mama, Vonk en Drakie allemaal dingen beleven. Drakie leert bijvoorbeeld vuurspuwen, maar oeps, dat gaat mis! Papa leert haar snel in het water te springen en ze oefenen het nogmaals. Tijdens het leren vliegen bijt ze per ongeluk in de staart van Vonk. De kinderen leren van Papa Draak dat ze moeten blijven nadenken en rustig moeten blijven als er iets gebeurt.

Op een dag heeft Mama Draak een geweldig idee! Ze gaan lekker met het hele gezin spekkies roosteren boven de vulkaan. Maar waar blijft papa? En waarom doet zijn klauw zo raar? Hij laat steeds zijn spekjes vallen. Papa gaat naar de drakendokter en krijgt slecht nieuws. Hij zal steeds een beetje zieker worden en wordt niet meer beter. Iedereen moet huilen en ze troosten elkaar. Oplossingen worden aangedragen door ‘zijvleugels’ als het vliegen niet meer vanzelf gaat en vuurspuwen kun je ook uit een doosje.

Een ontroerend prentenboek over wat er gebeurt als er iemand in een gezin ernstig ziek wordt. Activiteiten veranderen, maar zijn niet minder waardevol. Een persoon die ziek is, is nog steeds dezelfde persoon, is nog zichzelf. Papa Draak kan dan op den duur fysiek minder, maar houdt nog steeds van hen. Knuffelen, grapjes maken en kusjes geven gaat gewoon door. Als papa Draak uiteindelijk helaas helemaal stil is en niet meer beweegt, wordt over het dood zijn gesproken en afscheid genomen. De rouwperiode breekt aan met emoties die erbij horen, waarbij het mooi is dat een gedachte aan papa Draak Drakie ook weer helpt om verder te gaan.

De afbeeldingen zijn zeer passend bij het verhaal en je ziet de manieren waarop de kinderen hun vader willen helpen. Het plezier en de verdrietige dingen zijn duidelijk opgetekend, maar niet té expressief en eng, zodat het samen met jongere kinderen is te lezen. Op de illustraties zijn ook tekeningen van Vonk en Drakie te zien die ze voor Papa Draak of over Papa Draak hebben gemaakt.
De kracht van dit prentenboek is dat het verhaal op de meest positieve manier eindigt, met warme kleuren en fijne gedachten van de kinderen en Mama Draak.

Een bijzondere keuze als hoofdfiguren voor een ingrijpend onderwerp dat in sfeervolle tekeningen en met veel liefde en aandacht bespreekbaar wordt gemaakt voor jonge kinderen. Een ziekte als ALS is niet meer of minder dan een draak van een ziekte. Een aan te raden goed in te zetten prentenboek om te bespreken wat er kan gebeuren, dan wel te vertellen wat er op aan de hand is als iemand ziek wordt. Voor in het gezin of in de klas.

Voor ieder verkocht boek wordt er een euro door uitgeverij De Witte Leeuw gedoneerd aan de Stichting ALS.

Sascha Groen, Papa Draak wordt niet meer beter, De Witte Leeuw, 2020, 32 blz., 9789492901682

Eén gedachte over “Sascha Groen – Papa Draak wordt niet meer beter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *