13 maart 2024

Simone Arts – Straks, als het donker is

De lootjes zijn getrokken, de kruidnootjes worden gesnoept tijdens het dichten en sinterklaasjournaal wordt gekeken. Ook op scholen, ook in de bovenbouw. Maar een leuk sinterklaasboek voor die leeftijd met eigentijdse verhalen zie je minder vaak.

Nu is er ‘Straks, als het donker wordt’ en juist in het schemerlicht die de novemberdagen kenmerken is verhalen voorlezen zo gezellig. Wie kent er niet die zalige middagen waarop een meester of juf ging voorlezen? Die verhalen staan vaak in boeken die nu niet meer passend zijn. In dit boek geen traditionele plaatjes van toen maar wel verhalen met een traan, humor of spanning over gewone kinderen zoals Kerim, Melle, Silke of Najoua en Sammie.

De verhalen gaan over verschillende kinderen en beginnen met een spannend verhaal m.b.t. de intocht van de sint. Ties hoort bij toeval tijdens het skaten dat een groepje jongeren de intocht een aftocht wil laten verworden. Hij gaat proberen met zijn vriend Kerim deze gemene actie te verijdelen.
Het tweede verhaal over de Syrische Hind is bijna ontroerend herkenbaar. In een nieuwe klas komen in sinterklaastijd, het zal je maar overkomen en dan ook nog dealen met jaloerse vriendinnen en een pepernotenwedstrijd. De discussie over prullaria in surprises wordt aangewakkerd in het verhaal van Manisha en Melle, waaruit het belang van het onderlinge plezier van het kinderfeest blijkt.

Dat surprises maken en gedichten schrijven niet altijd plagend hoeft te zijn, wordt in dagboekvorm door Job aan de lezer verteld. Het is een mooi verhaal waar mens en dier warm van worden.
Het herkenbare wat moeizame samenwerken aan een presentatie geeft aan het einde een leuke twist aan de sintvertelling, waardoor echt ‘Dag Sinterklaasje’ kan worden gezongen.

In alle verhalen zit een boodschap met onderwerpen zoals pesten, te drukke ouders, milieu of nieuwkomers in de klas uit een ander taalgebied. Onderwerpen die door deze voorleesverhalen bespreekbaar gemaakt kunnen worden in een groep en in iedere omgeving van een kind kunnen voorkomen. Het boek heeft een opvallend omslag met daarin verwerkt details uit de verhalen. Ook de illustraties binnenin hebben de strakke aansprekende stijl van Yvonne Gebbe. Er is met aandacht gewerkt aan een goede totale vormgeving.

De frisse verhalen zijn vlot te lezen en zondermeer geschikt om de bovenbouwkinderen van nu een gezellig voorleesmoment mee te geven. Misschien wel dé voorleesherinnering aan de donkere dagen rond sinterklaas in de klas of thuis!

Simone Arts, Straks, als het donker is, illustrator Yvonne Gebbe, Menuet, 2020, 112 blz., 9789491707261

Eén gedachte over “Simone Arts – Straks, als het donker is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *