4 april 2024

Bette Westera & Naomi Tieman – Toen rups een vlinder werd

‘Eendagsvlieg zit onder de braamstruik. Haar dag is net begonnen en ze heeft zin om te vliegen, maar het regent.’

Zo begint dit boek met het verhaal ‘wachten’.
Een gesprek tussen rups en eendagsvlieg. Rups wacht. En wachten duurt lang als je graag iets wilt. Vlinder worden. Vlieg heeft haast. Hij heeft maar één dag, wachten kan hij niet.

Na een vers op rijm waarin het proces van rups tot vlinder ontmoeten we een pissebed, een oorwurm en een kakkerlak met een namenprotest. Intussen geniet de geworden vlinder van vederlicht fladderen en bloemen op aanraden van hommel. De processierups-mars komt voorbij ‘met ons valt niet te spotten totdat we veranderen in motten’.

Spinnen, kevers, luisjes, tak en een troepje mieren op weg met ahornsiroop kriebelen voorbij tot je stilvalt bij de sierlijke libellen. Zelfs een pier kun je van genieten als hij zijn gedachten uitspreekt.
Het eindigt zo je kan verwachten met het einde van de dag, ook voor eendagsvlieg. En rups. Maar rups wil zichzelf zijn, als vlinder.
In een gesprek over een trieste gebeurtenis van glimworm wordt dit mooi verwoord: ‘Van mijn vroeger als rups.’ Het slot is schoon. Met gloeiende vuurvliegjes. De dag is om.

Een boek met ‘versjes en verhalen over beestjes in de tuin’ is de ondertitel. Hiermee doe je dit boek waarin je vele uren kunt doorbrengen in feite tekort. De poëtische filosofische grappige informatieve teksten worden gelardeerd door de wondermooie illustraties van Djenné Fila.
Over alles is nagedacht: het ene schutblad opent het verhaal waarna een dag aan je oog ontrolt met een veelal onzichtbare rijke dierenwereld vol gedachten en bewegingen tot in het donker de lichtgevende sprookjesachtige figuurtjes je een goedenacht wensen op het andere schutblad.

Een boek om op tafel te leggen, frontaal te laten schitteren, in te bladeren, uit te lezen, een stukje per keer waardoor een rustmoment ontstaat. Nog fijner: draag het voor! Laat iedereen meegenieten van de pracht in beeld en taal!

Bette Westera & Naomi Tieman, Toen rups een vlinder werd, illustraties Djenné Fila, Volt, 2021, 64 blz., 9789021424262

Eén gedachte over “Bette Westera & Naomi Tieman – Toen rups een vlinder werd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *