9 maart 2024

Sjoerd Kuyper – Op reis met het gouden boek van Sjoerd Kuyper

Een reisboek: in ieder verhaal ga je op reis in je hoofd. Vijf verhalen opgeschreven door een auteur die in werkelijkheid en in zijn hoofd heeft gereisd. Bij ieder verhaal een andere illustrator: Thé Tjong-Khing, Daan Remmerts de Vries, Sanne te Loo, Charlotte Dematons en Jan Jutte.

Het robotje op Schiphol is een op rijm geschreven verhaal. Een meisje ziet haar koffer niet terug op de bagageband en is bang dat ze de vakantie kwijt is. Charlotte Dematons tekent in detail hoe het Schipholrobotje langs de mensen gaat om de juiste persoon te bij een gevonden kleine koffer te zoeken. Zo ga je in het verhaal langs allerlei ‘onderdelen’ van Schiphol: broodjesverkoper, beveiliging, bagagemedewerker en een piloot. Ondertussen zie je een paar getekende personages vaker terugkomen.

In welkom thuis, leeuw! gaat leeuw op zoek naar een bruid. In de gearceerde prenten van Jan Jutte zie je hoe de winter plaatsmaakt voor de lente en de vrienden van leeuw zijn huis schoonmaken. Ook het grasmaaien en zelfs een taart bakken. Het vrolijke enthousiasme spat ervan af. Dit verhaal wil je voorlezen!

In Sjaantje doet alsof een mooi verhaal met ‘net-alsof-koekjes’ van opa waarin verbeelding en werkelijkheid op zowel grappige als ontroerende manier zijn verweven. Herinnering en werkelijkheid zijn mooi verbeeld door gebruikmaken van opa’s vroegere stoel en een raam op de achtergrond.
De illustraties van Sanne te Loo brengen je als vanzelf in een ander land. Het meisje Amani is jarig en dan moet je op haar school die dag niet je uniform aan. Een andere leerling, Nesta, is ook jarig. Op hun eigen kleding zie je bijzondere dieren, een gekko en een spin, die een grote rol spelen in verhalen. Alle kinderen komen daardoor naar buiten. Anansi is de grote redder!

Een gouden boek om meerdere keren voor te lezen en samen te bekijken. Zo vaak dat je de verhalen uit je hoofd kent, misschien wel zoals Elfie in ‘Het boek van de sterren’. Haar opa is het boek kwijt, maar eigenlijk is het dat niet erg. De illustraties van Thé Tjong-Khing vertellen ondertussen een heel eigen verhaal: allerlei dieren genieten van het boek.

Op reis met het gouden boek van Sjoerd Kuyper is een groot formaat gouden boek waarin drie verhalen mede zijn geschreven door Margje Kuyper is een kleurrijk boek met verhalen die je ieder op hun eigen manier op reis nemen. Vijf illustratoren met ieder een eigen karakteristieke stijl en platen waarop veel is te ontdekken en verhalen van een fijn verteller waarin met weinig woorden veel wordt verteld.. Een voorleesfeestje dat eindigt met een feest voor het jarige meisje Amani!

Sjoerd Kupyer, Op reis met het gouden boek van Sjoerd Kuyper, illustratoren Thé Tjong-Khing, Sanne te Loo, Charlotte Dematons, Jan Jutte, Daan Remmerts de Vries, Rubinstein, 2022, 128 blz., 9789047633334

Eén gedachte over “Sjoerd Kuyper – Op reis met het gouden boek van Sjoerd Kuyper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *