9 maart 2024

Wieke van Oordt – Het geheim van de schaatswedstrijd

Met het geheim van de schaatswedstrijd heeft Wieke van Oordt een nieuw deel in de ‘Het geheim van…”-serie geschreven. Een leuk onderwerp, vooral omdat er bijna ieder jaar op een ijsbaan kan worden geschaatst of zelfs zoals onlangs op natuurijs.

Tian heeft ook een ijsbaan in de buurt, bij boer Willem op een ondergelopen weiland. Een schaatswedstrijd hoort erbij. Tian wil zo graag pootje-over leren en op woensdagmiddag kan hij extra lang oefenen. Hij wil zaterdag van zijn vriend Roon winnen wel pootje-over kan en daardoor sneller gaat. Iedere dag als hij naar de baan gaat, ook als boer Willem de lichten heeft uitgedaan, oefent hij nog even tot hij weer bam! op het ijs valt. De oudere man vertelt Tian dat hij de baan gaat sluiten, de boerderij wordt verkocht en op die plaats zullen duurzame woningen worden gebouwd.

Het pootje-over oefenen en het hiervoor filmpjes kijken gaan ten koste van zijn schoolcijfers. Tian moet een voldoende halen voor zijn topo-toets. Als dat niet lukt moet hij naar de ‘psiecho’ in het ‘rode huis’. Tian is namelijk vaak afgeleid en heeft regelmatig gezelschap van ‘Tian twee’, als hij iets denkt blijkt hij het hardop te hebben gezegd, Roon en ook vriendin Nouk reageren dan namelijk.

Als Tian op een avond iemand over het hek van de schaatsbaan ziet klimmen, vindt hij dat er verdacht uitzien. Waarom heeft die persoon geen schaatsen bij zich? Wat komt die daar doen? De volgende dag is het ijs opeens paars en bijna verdenkt boer Willem dat Tian iets heeft gedaan. Hoe zou het aflopen? Tian, Nouk en Roon gaan samen op zoek naar de échte dader.

Voor de bovenbouwbasisschoollezer die houdt van een detectiveverhaal, maar wat niet té spannend is. De verhaallijn met Tian en zijn onoplettendheid kan voor kinderen wat onduidelijk zijn. Het wel benoemen waarom Tian naar het rode huis zou moeten zou nog meer kunnen bijdragen aan het zich herkennen in wat Tian meemaakt voor kinderen. In de lijn van het verhaal past de wijze waarop de politie handelt, maar in werkelijkheid mag een kind niet op straat en zonder ouders worden verhoord. Deze twee onderdelen kunnen bij het lezen in de klas, of het voorlezen, een goede aanleiding zijn om e.e.a. te bespreken en uit te zoeken hoe het in de realiteit is geregeld. Geheimboeken zijn hiervoor in het algemeen bijzonder geschikt.

Een verhaal waarin veel onderwerpen worden aangestipt: Tian wordt ‘Chinese jongen’ genoemd op basis van zijn uiterlijk, maar is Nederlands; het in de huidige tijd minder snel dichtvriezen van open water; afval dumpen; bij welke windrichting er meer kans op vriesweer is; agglomeratie; fraude, duurzaamheid; het leven op een boerderij/vegetariër zijn/biologisch telen; politieonderzoek en veel meer.

Zou de schaatsbaan open blijven? En zo ja, wie zou de schaatswedstrijd winnen? En hoe gaat het verder met Tian? Ontdek en lees het zelf in dit geheimboek met een verhaal voor de wintermaanden. Of voor in de zomermaanden als je enorm uitziet naar zwieren en racen op een ijsbaan!

Wieke van Oordt, Het geheim van de schaatswedstrijd, omslag Saskia Halfmouw, tekeningen in het boek Ivan & Ilia, Leopold, 2022, 112 blz., 9789025884192

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *