21 november 2024

Suzanne Weterings & Miriam Bouwens – Zomersneeuw

Versjes over de natuur

‘bruine vlokjes
dwarrelen
met duizenden
omlaag
het sneeuwt al
urenlang
berkenzaad
vandaag’

Zomersneeuw, dit woord kwam spontaan boven bij het zien van de tientallen binnengewaaide berkenzaadjes. Vervolgens even in dit versjesboek kijken of Suzanne Weterings met dit woord hetzelfde bedoelt. Met een glimlach lees je exact wat jij denkt bij het zien van dit soort ‘sneeuw’, en voel je even het ongenoegen dat je ervaart bij die dingetjes-die-overal-in-gaan-zitten. Het versje heet terecht ‘Zomersneeuw’.

Toen het boek uitkwam is het genietend doorgebladerd en werd gezien dat dit niet een boek is alleen voor het voorjaar of de zomer. Daarnaast, versjes – poëzie – gedichten, net hoe je ze noemt, zijn altijd voor alle tijden.
Het genieten is een combinatie van taal en illustraties in vele kleurschakeringen. De zachte tot tere illustraties van Miriam Bouwens voeren je vanzelf mee via een lentewindje, op een zomerse bries, naar een killere herfststorm om na een snijdende winterwindvlaag in een veld hoopvolle voorjaarsbodes te verdwijnen.
Door een enkel detail als een blad, een wolk, bloesem, een appel of insect zie je per seizoen de veranderingen in de natuur. De liefde voor de natuur van beide makers spreekt uit veel. Met oog voor detail lees je over of zie je het blad van de gele plomp of de roze bloesem van de prunus naast talloze (kriebel)beestjes in flora en fauna. De kleurkeuzes van de illustraties kunnen niet passender zijn, ze leiden je van vers tot vers in veranderend licht door alle jaargetijden heen.

Het boek kent in alle mooie eenvoud een bijna serene opbouw. Het geheel straalt rust uit. Er is tijd, het voelt als onthaasten. Dit blijkt bijv. ook uit het feit dat je niet direct vanuit de winterjas de korte broek hoeft in te schieten. Je kunt op een zonnige voorjaarsdag ook zonder jas ‘duinrollen’. Beeld en tekst vertellen als één het moment, in ‘duinregel nummer 1:  ‘je hoort rollend van een duin te gaan.’ wat direct een lach oproept of een herinnering kan zijn.
In ‘bedankt tuinslang!’ is de liefde en verwondering voelbaar voor alles wat groeit en bloeit en dat door ‘een beetje water / voor de plant / een beetje water / voor het gras / een beetje water voor de boom / en de bloem / op het terras’. Wat je kunt verwachten gebeurt, de tuinslang wordt ook op de persoon gericht. Is het niet zo dat alles wat je aandacht geeft – het beetje water – groeit en bloeit?

Dat het weer en of daarmee gepaard gaande seizoen ook van invloed op je humeur kan zijn spreekt uit ‘zonder kleur’ passend weer: geen veegje blauw / geen stipje wit / alleen / een dikke, grijze laag / de lucht is / triest / en miezerig / en ik ben / als de lucht / vandaag’.
Andere onderwerpen die voorbij komen drijven, lopen, springen enz. zijn bijv. een mier, een kikkervisje, een waterval, een sloot, appels, een kale boom, een wind met kabaal een strandwandeling of een tropisch hete dag en een vliegende slak. ‘Tropisch heet’ leest werkelijk voor als zo’n loooome slome dag zonder een zuchtje wind.

Aan woordenschat en begrippen waait er haast nonchalant een boom de takken leeg, zoveel ‘blaadjes’ krijg je vanzelf in soepel ritme mee. Het thema ‘kamperen’ wordt toch veel leuker als je eerst een versje wordt voorgelezen met de titel ‘steeltjesogen’? Je glundert breed zelfs als het ijzig koud is en bij de kachel zit met een pukkelige appel. Dat iets schuurt, buldert, klatert, spettert of klettert kom je ook tegen. Of hoe beeldend is ‘vol van druppels zweet’? Je leert vanzelf door al deze woorden hoe je iets of met welk gevoel of emotie kunt verbeelden.
Eén versje kun je vanzelfsprekend direct in je klas introduceren, die van het kikkervisje. Want wat is een kikkervisje, een kikker, een vis? Of hoef je niet te kiezen? Ben je er gewoon vanzelfsprekend zoals je bent?

Een heerlijke bundel vol herkenbare gebeurtenissen met klankrijke versjes om de fantasie te prikkelen en handreikingen om in een onderwerp te verdiepen. Alles omgeven met illustraties als schilderijtjes waardoor je voelt en ruikt in kleur en geur.

Twintig versjes kort en krachtig gevangen in een poëtisch ‘Zomersneeuw’ die vragen om een volgende samenwerking. En dan nog even de schitterende schutbladen in vogelvlucht noemen als ook het prachtige doorlopende omslag. Lof voor de vormgeving!

Tip: zet deze ook even bij de collectie ‘beginnende lezer’, geen hoofdletters en nauwelijks leestekens. Vanzelfsprekend staat dit zeer fijne boek op de poëzieplank voor iedere leeftijd. Zoveel mogelijkheden en inhoud. Voor jong tot ouder.

Suzanne Weterings, Zomersneeuw, illustrator Miriam Bouwens, Querido, 2024, 48 blz., 9789045129969

Eén gedachte over “Suzanne Weterings & Miriam Bouwens – Zomersneeuw

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *